Opleiding tot manager ruimtevaart

ROTTERDAM, 10 SEPT. De Technische Universiteit Delft is als eerste instituut ter wereld een opleiding ruimtevaart-management gestart. Door het openbreken van de markt voor de commerciële ruimtevaart bestaat er behoefte aan coördinatie op hoog niveau. Vandaag is het officiele startsein voor de cursus gegeven door minister Ritzen van onderwijs.

Achttien cursisten uit verschillende landen zijn begonnen aan de eenjarige postdoctorale opleiding, er is plaats voor vijfentwintig deelnemers. Drs. D. Slot, directeur van de spacetech-divisie van de TU Delft, ziet een grote toekomst voor managers ruimtevaart. “De ruimtevaart is niet langer strikt in handen van overheden. Steeds meer grote bedrijven houden zich bezig met de toepassingen van vooral satellieten.” Door de nog steeds voortdurende expansie van de telecommunicatiemarkt zullen satellieten steeds vaker worden ingezet.

Om vraag en aanbod op een zo efficiënt mogelijke manier op elkaar af te stemmen zijn goed opgeleide managers nodig. “Tussen de technische- en engineering-zijde en de zakelijke kant ontstond een leemte”, aldus Slot. Managers hebben te weinig verstand van ruimtevaart en ingenieurs te weinig van management. De ruimtevaartmanagers van spacetech zullen dit gat in de toekomst gaan dichten. Dat juist Nederland voorop loopt bij de introductie van deze nieuwe beroepsgroep is volgens Slot niet verwonderlijk. “De TU heeft een zeer sterke ruimtevaartgroep, daarbij heeft Nederland een sterke handelsgeest en is het erg internationaal georiënteerd.”