Olivetti wil af van pc-divisie

ROME, 10 SEPT. De aankondiging dat Olivetti zijn divisie Personal Computer zal afstoten heeft het vertrouwen op de Milanese beurs niet hersteld. De handel in aandelen Olivetti moest gisteren drie keer worden geschorst wegens excessieve koersdaling.

Nadat de aandelen gisteren met twintig procent waren gedaald, opende Olivetti vanmorgen nog eens 3,8 procent lager en kon daarvan in de loop van de ochtend maar een klein deel goedmaken. Veel beurshandelaren hebben zich niet laten overtuigen door de toelichting die managing director Francesco Caio heeft gegeven op de halfjaarcijfers. Vorige week woensdag was de door Caio aangezochte financieel directeur Francesconi opgestapt met de suggestie dat de werkelijke verliezen hoger zijn dan de ongeveer 440 miljoen gulden in de boeken. Daarna heeft de beurscommissie de handel in Olivetti twee dagen stilgelegd.

Caio heeft het afgelopen weekeinde duidelijk gemaakt dat hij zich wil concentreren op telecommunicatie en op de divisie Systemen en Diensten, die computersystemen aan grote instellingen levert en volgens Caio een Europese marktleider is. Als producent van personal computers heeft Olivetti in zijn ogen geen toekomst. Deze divisie heeft de afgelopen jaren grote verliezen geleden. Het is nog onduidelijk wie belangstelling zou hebben voor deze divisie. In de Italiaanse pers is gespeculeerd op contacten van Olivetti met Bull, maar een woordvoerder van het Franse bedrijf heeft laten weten dat er geen enkele interesse is.

De vakbonden maken zich ongerust over niet-bevestigde berichten dat de plannen zullen leiden tot het verlies van vijfduizend banen. Olivetti heeft nu 29.000 werknemers, voor het grootste deel in Italië.