Man met korte mouw mag in Iran

TEHERAN, 10 SEPT. Mannen die overhemden met korte mouwen dragen, gaan niet in tegen de voorschriften van de islam, heeft de Iraanse Opperste Leider, Ali Khamenei, gisteren verklaard. Na de Islamitische Revolutie in 1979 was bepaald dat korte mouwen “anti-islamitisch waren en een bron van opwinding voor de vrouw”. Maar het verbod was weggesleten, en op straat in Teheran zijn 's zomers meer blote dan bedekte mannenarmen te zien. De vrouw moet zich onveranderd volledig bedekken.

De uitspraak van Khamenei volgde op toenemende bemoeienis van ultra-conservatieve groepen met de zeden op de universiteiten. Activisten probeerden in het kader daarvan steeds vaker studenten te dwingen de armen te bedekken. Maar volgens Khamenei is “dit soort reactie in werkelijkheid een afwijking van de juiste weg en een inbreuk op het hoogste goed van de islamisering van de universiteiten”. Dergelijk ingrijpen stoelt namelijk op een “slechte interpretatie van de islamisering van de universiteiten”, aldus Khamenei. Hijzelf had in mei opgeroepen tot “meer islamisering” op de universiteiten, en daarbij de vervanging geëist van hoogleraren die zich vijandig tegenover het regime opstellen door collega's die de islamtiische revolutie trouw zijn. (AFP)