Interbrew koopt Oekraïnse brouwer

De Belgische bierbrouwer Interbrew, onder meer eigenaar van Oranjeboom en Stella Artois, neemt in Oekraïne een belang van 50,8 procent in Chernigiv Brewery-Desna. Interbrew heeft al vestigingen in Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Kroatië.

De internationale wedrace om posities op de Centraal- en Oost-Europese biermarkt is al enkele jaren aan de gang en bijzonder scherp. Ook concerns als Heineken, South African Breweries, Bass, Carlsberg, Brau und Brunnen en Anheuser-Busch speuren de Centraal- en Oost-Europese biermarkt af naar overnamekandidaten.

Desna is volgens Interbrew een sterke, regionale brouwerij met als belangrijkste pilsmerk Chernigiv, genoemd naar de plaats waar de brouwerij is gevestigd. De brouwerij produceert meer dan 500.000 hectoliter bier en frisdranken met 650 mensen. In een gemiddelde Westeuropese brouwerij komt de jaarlijkse produktie op 6 à 7000 hectoliter per werknemer, bijna het tienvoudige van het gemiddelde bij Desna.