Dode door 'botulisme in kaas

ROME, 10 SEPT. Italië is in de greep van een tiramisu-psychose nadat een jongen van vijftien is overleden aan botulisme in mascarpone, de zachte kaas die voor het populaire dessert wordt gebruikt.

Een broer en een vriend van het slachtoffer die ook tiramisu hebben gegeten, verkeren nog in levensgevaar. Een tiental andere mensen is opgenomen met botulismeverschijnselen. De betrokken partij mascarpone is teruggeroepen en in beslag genomen. De autoriteiten van België, Duitsland, Zweden, Spanje, Rusland en de Verenigde Staten zijn gewaarschuwd dat een deel van de verdachte partij naar die landen is geëxporteerd.

Volgens het Italiaanse ministerie van gezondheid gaat het om een partij mascarpone die is gemaakt in de fabrieken van Giglio, in de noordelijke regio Reggio Emilia, en op de markt is gebracht onder de merknamen Giglio, Parmalat en Sol di Valle. De partij heeft een uiterste verkoopdatum van 3 oktober.

Volgens een verklaring van Giglio, een dochteronderneming van het voedingsconcern Parmalat, is het “buitengewoon onwaarschijnlijk” dat er in mascarpone micro-organismes voorkomen die botulismevergiftiging veroorzaken. Er zijn volgens de fabriek geen gevallen bekend van botulisme in zuivelprodukten. De meeste gevallen van besmetting uit het verleden betreffen vlees in blik en groente.

Zaterdag overleed de 15-jarige Nicola Sagiomo in een ziekenhuis in Napels aan botulisme-vergiftiging. Deze tast het centrale zenuwstelsel aan en veroorzaakt hart- en longproblemen. De eerste symptomen zijn problemen met de ingewanden, slecht zicht en verlammingsverschijnselen. Er bestaat een tegengif, maar dat was niet beschikbaar in het Napolitaanse ziekenhuis.

Staatssecretaris van gezondheid Bruno Viserta heeft gezegd dat uit eerste onderzoeken vast is komen te staan dat botulisme inderdaad voorkwam in de kaas. Verder laboratoriumonderzoek van de in beslag genomen partij moet uitwijzen hoe omvangrijk de besmetting is.