D66 polst FBTO-man voor post voorzitter

DEN HAAG, 10 SEPT. FBTO-topman T. Kok is gepolst voor het voorzitterschap van D66. Dit najaar kiest het D66-congres een opvolger voor scheidend voorzitter W. Vrijhoef, adjunct-directeur bij de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij.

Kok, die eerder lid was van het hoofdbestuur van D66, is door “een aantal mensen uit D66” gevraagd zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. Dat bevestigt een woordvoerder van Achmea-groep waar ook FBTO-verzekeringen onder valt. Kok heeft zijn werkgever op de hoogte gesteld. De FBTO-topman heeft nog geen beslissing genomen. “Hij zit nog midden in het afwegingsproces”, aldus de woordvoerder.

Over de invulling van het voorzitterschap heerst binnen D66 verschil van mening tussen partijbestuursleden en de Haagse partijtop. Zo is fractievoorzitter Gerrit-Jan Wolffensperger in de Tweede Kamer voorstander van een full-time voorzitter die volledig door de partij betaald wordt. Zo'n voorzitter zou bijvoorbeeld de organisatie van de partij kunnen stroomlijnen, de communicatie tussen partijorganen en leden kunnen verbeteren, en de partij moeten voorbereiden op de komende verkiezingen. Wolffensperger benadrukte onlangs dat de nieuwe partijvoorzitter “een voor de continuïteit van D66 voor en na de komende Kamerverkiezingen bepalende factor” moet zijn.

Het partijbestuur vindt dat de partij kan volstaan met een vrijwilliger die desnoods met een kleine schadeloosstelling aan de slag kan.

Andere mogelijke kandidaten voor het partijvoorzitterschap zijn burgemeester Verstand van Zutphen, haar collega Berndsen van Beverwijk en voormalig campagneleider Van der Meulen, tegenwoordig medewerker van staatssecretaris Nuis (Cultuur).