Clinton neemt actie tegen terrorisme

WASHINGTON, 10 SEPT. De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft het Congres gisteren gevraagd 1,1 miljard dollar (1,8 miljard gulden) uit te trekken voor het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen op Amerikaanse luchthavens en de bescherming tegen het internationale terrorisme.

Clinton ontving gisteren in het Witte Huis een rapport met aanbevelingen over nieuwe veiligheidsmaatregelen op vliegvelden. Hij had gevraagd om het rapport nadat op 17 juli vlucht 800 van Trans World Airlines (TWA) op 17 juli was neergestort boven de Atlantische Oceaan voor de kust van New York. Daarbij kwamen alle 230 inzittenden om het leven. Deskundigen vermoeden dat het TWA-toestel het doelwit is geweest van een bomaanslag van terroristen.

Vice-president Al Gore, die de rapportagecommissie leidde, maakte vorige week de plannen voor het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen op Amerikaanse luchthavens bekend. Hiertoe behoren onder meer het uitrusten van vliegvelden met betere opsporingsapparatuur voor explosieven, het natrekken van de identiteit van passagiers, het controleren van wie welke bagage is, het inzetten van meer speurhonden die zijn getraind in het opsporen van bommen en het nagaan van de achtergrond van werknemers die toegang hebben tot beveiligde gedeelten van luchthavens.

Clinton onderschreef deze plannen en zei daarnaast dat hij hoopte dat het Congres geld beschikbaar zal stellen voor een serie maatregelen tegen het internationale terrorisme. Volgens regeringsfunctionarissen wil de president 429,4 miljoen dollar (708,5 miljoen gulden) besteden aan de beveiliging van binnenlandse luchthavens en 667,4 miljoen dollar (1101,2 miljoen gulden) voor maatregelen tegen het terrorisme in het binnen- en buitenland. Het meest geld hiervan is bedoeld voor het verplaatsen van troepen in de Golf naar veiligere gebieden en de bescherming van Amerikaanse militairen in andere landen. Daarnaast wil Clinton een betere beveiliging van Amerikaanse diplomaten. Hij drong er bij het Congres op aan het geld bijeen te brengen voordat het in oktober met reces gaat. “Terroristen wachten niet en wij zouden dat ook niet moeten doen”, aldus de president. “We weten dat we de wereld niet risico-vrij kunnen maken, maar we kunnen de risico's die we tegenkomen verkleinen.” (Reuter)