Brits jongetje wil verbod op pak slaag

LONDEN, 10 SEPT. De Britse regering staat pal voor het recht van ouders om hun kinderen met harde hand te tuchtigen. Premier John Major en minister van volksgezondheid John Dorrell verzekerden dat gisteren nadat de Europese Commissie voor de mensenrechten in Straatsburg een 12-jarige Britse jongen het recht gaf een pak rammel door zijn stiefvader ter toetsing voor te leggen aan het Europese Hof.

Major zei dat hij er niet over peinst de Britse wet te wijzigen als het Europese Hof tot de conclusie komt dat kastijding van kinderen aan banden gelegd moet worden. Zowel de premier als oppositieleider Tony Blair bekenden eerder in interviews dat ze een pedagogische oorvijg bij de opvoeding van hun kinderen nooit hebben geschuwd. Minister Dorrel verklaarde nadrukkelijk dat ouders het recht hebben om hun kroost te kastijden als de lijfelijke straf maar binnen de perken van redelijkheid blijft.

De 12-jarige jongen won gisteren de eerste fase in een juridische strijd die waarschijnlijk meer dan twee jaar gaat duren. Ruim drie jaar geleden was hij door zijn stiefvader met een stok mishandeld nadat hij één van zijn stiefbroertjes met een keukenmes had bedreigd. Na de aframmeling moesten zijn verwondingen worden behandeld in het ziekenhuis.

Zijn natuurlijke vader, bij wie de jongen inmiddels woont, had de afstraffing al eerder bij een Britse rechtbank aanhangig gemaakt. Maar de jury had de stiefvader vrijgesproken. De aframmeling moest worden gezien als de passende correctie van een kind door een ouder, had de rechter verklaard. Zijn 34-jarige moeder zei gisteren dat er al sinds de jongen twee is geen land met hem te bezeilen valt.

Volgens een recente studie van het Britse ministerie voor volksgezondheid slaat 91 procent van de ouders af en toe zijn kinderen. Meer dan een op drie kleuters krijgt wekelijks tenminste één keer een klap. Maar zes Europese landen hebben lijfstraffen verboden. Dat zijn Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland, Cyprus en Oostenrijk.