BIB haalt opkomende economieën binnen

AMSTERDAM, 10 SEPT. De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) heeft centrale banken van negen opkomende industrielanden uitgenodigd aandeelhouder te worden. De beslissing past in het streven van de BIB, ook bekend als de 'bank der centrale banken', een mondialer karakter te krijgen en een betere grip te houden op de wereldwijde financiële markten. Dit heeft voorzitter W. Duisenberg van het bestuur van de BIB gisteren in Bazel bekendgemaakt.

De BIB heeft op dit moment 32 leden, die ook aandeelhouder zijn. Daartoe behoren de centrale banken van de elf grootste industrielanden, de meeste landen in West-Europa en sinds een aantal jaren, uitgezonderd Rusland, ook de centrale banken van de landen van de voormalige Comecon. De negen centrale banken en monetaire autoriteiten die nu worden uitgenodigd zijn die van Brazilië, China, India, Hong Kong, Zuid-Korea, Mexico, de Russische Federatie, Saoedi-Arabië en Singapore. Volgens Duisenberg krijgt het aandeelhouderschap van de negen nieuwe leden van de BIB in maart volgend jaar zijn beslag.

Volgens Duisenberg is de uitbreiding een formalisering van de rol die de negen nieuwe leden al in de BIB speelden. Zij waren al vaak aanwezig bij bijeenkomsten van de BIB. De beoogde nieuwe aandeelhouders vertegenwoordigen ieder de belangrijkste financiële macht in hun eigen regio. Singapore en Hong Kong treden toe vanwege het belang van hun financiële markten.

De Bank voor Internationale Betalingen is een van de belangrijkste gespreksfora van de internationale centrale-bankwereld, vaardigt onder meer internationale richtlijnen uit, en verzorgt het beheer van een belangrijk deel van de valutareserves van meer dan 100 centrale banken, met een waarde van 110 miljard dollar. Ook verricht de BIB onderzoek op het gebied van internationale economie en financiën. Het aandeelhouderschap van de BIB geeft centrale banken stemrecht in de Algemene Vergadering. Het dagelijkse bestuur wordt gevormd door de centrale banken van de groep van tien grootste industrielanden. Tot die groep, die in werkelijkheid elf leden telt, behoort ook Nederland.