Beurs voorzag problemen bij Nusse Brink

AMSTERDAM, 10 SEPT. Het Controlebureau van de Amsterdamse effectenbeurs voorzag al in september 1991 dat het effectenhuis Nusse Brink Commissionairs in problemen kon geraken. Dit blijkt uit een concept-rapport dat het interne controle-apparaat van de beurs in die periode heeft geschreven na een controle bij Nusse Brink dat uiteindelijk in 1993 failliet is gegaan.

Een woordvoerder van de beurs heeft vanmorgen het bestaan van het concept-rapport bevestigd, maar wijst erop dat het geen formele status heeft. Volgens mr. J. Hoff. advocaat van een door het bankroet van Nusse Brink (NBC) gedupeerde zakenrelatie, blijkt uit het rapport dat de beurs al vroegtijdig voorzag dat de manier waarop Nusse Brink functioneerde problemen zou kunnen opleveren.

NBC ging bankroet door grootscheepse speculaties op koersdalingen op de aandelenbeurs, gedeeltelijk voor eigen rekening maar grotendeels voor cliënten. Normaal gesproken houden cliënten voor speculaties een aparte rekening aan bij een bank, waarop zij zekerheid moeten bijstorten. NBC moest echter op een eigen rekening bij de zakenbank MeesPierson bijstorten namens de cliënten, die daarvoor betalingen moesten doen aan het effectenhuis.

“Het is op dit moment nog niet duidelijk of NBC hierdoor in problemen kan geraken. Dit is sterk afhankelijk van cliënten”, schreef het Controlebureau eind september 1991 na een bezoek aan NBC. Het bureau eist in het rapport onder meer dat NBC snel voor haar cliënten rekeningen opent bij een bank.

Later blijkt dat de Kas-Associatie niet langer zaken wil doen met Nusse Brink. Ook Pierson Heldring & Pierson, (voor de fusie met Mees & Hope) de nieuwe 'bank' voor de commissionair, heeft volgens Hoff geweigerd cliënten van Nusse Brink te accepteren. Hoff verwijt het Controlebureau bij een nieuwe controle in 1992 niet te hebben geconstateerd dat Nusse Brink zonder aparte cliëntenrekeningen bij Pierson steeds als een effectenbank functioneerde.

In de zomer van 1993 ging NBC failliet, doordat cliënten niet over de brug kwamen met de noodzakelijke bijstortingen. Nusse Brink heeft volgens advocaat Hoff illegaal en met medeweten van de beurs gefunctioneerd als een effectenbank die zelf rekeningen en geld aanhoudt voor cliënten. Dit gebeurde terwijl Nusse Brink niet voldeed aan de kapitaalseisen die De Nederlandsche Bank stelt voor deze zogeheten effectenkredietinstellingen.

Hoff betoogde bijna een maand geleden in een brief aan minister Zalm (Financiën) dat de controleurs van de beurs onder meer gealarmeerd hadden moeten zijn door het feit dat Nusse Brink in de drie jaar tot en met 1992 voorzieningen trof voor oninbare vorderingen op cliënten ter waarde van 1,2 miljoen gulden. Bovendien zou het Controlebureau van de beurs begin 1993 hebben ingestemd met fraude door toe te staan dat Nusse Brink een verlies van vier ton doorschoof naar een cliënt. De brief van Hoff, die voor Zalm aanleiding is geweest de zaak Nusse Brink (en de zaak Regio Effekt) door de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) diepgaand te laten onderzoeken, wordt morgen besproken door de fractiespecialisten voor Financiën in de Tweede Kamer.

    • Karel Berkhout
    • Michiel van Nieuwstadt