Belgische justitie verhoort 23 mensen

BRUSSEL, 10 SEPT. De Belgische justitie heeft gisteren en vannacht 23 mensen, onder wie acht leden van de gerechtelijke politie in Charleroi en drie rijkswachters, verhoord in de affaire-Dutroux.

Zij worden in verband gebracht met Dutroux' handel in gestolen auto's. Vermoedelijk zullen in de loop van de dag een aantal van hen worden voorgeleid. Justitie is vooral op zoek naar politiemensen die Dutroux hebben beschermd. De generale staf van de Rijkswacht heeft verklaard de mogelijke betrokkenheid van haar leden te betreuren.

De Brusselse zakenman Jean Michel Nihoul, een van de hoofdverdachten in de zaak rond de kinderontvoerder Marc Dutroux, heeft gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Nihoul, half augustus aangehouden wegens bendevorming, ontkende tot nu toe elke betrokkenheid bij de ontvoering en het misbruik van meisjes. Hij hield vol dat hij alleen contact had met Dutroux in verband met een autoreparatie. Over de inhoud van zijn bekentenissen is niets bekend. Wel zou de voormalige echtgenote van Nihoul, de vorige week aangehouden Anny Bouty, hebben verklaard dat bendeleden van Dutroux bij de zakenman over de vloer kwamen.

De 23 mensen die tot vanochtend zeven uur zijn ondervraagd, worden in verband gebracht met autozwendel op grond waarvan eind vorig maand ook hoofdinspecteur Georges Zicot van de gerechtelijke politie in Charleroi is aangehouden. Hij moet vandaag verschijnen voor het openbaar ministerie in Luik, dat beslist over zijn gevangenaanhouding. Behalve leden van de gerechtelijke politie en van de rijkswacht, zijn zes familieleden van Zicot en zes mensen uit 'garagekringen' aangehouden. Ook zijn er vijftien huiszoekingen gedaan. Gisteren werden opnieuw de woningen van Marc Dutroux in Marcinelle en Sars-la-Buissière doorzocht, maar er zou niets van belang zijn gevonden.

In de andere justitiezaak die België momenteel in zijn greep houdt, het onderzoek naar de in 1991 vermoorde socialist André Cools, zijn ex-minister Alain van der Biest en twee andere verdachten gisteren opnieuw ondervraagd.

Pagina 4: Rol justitie mogelijk onderzocht

Ex-minister Alain van der Biest, die dit weekeinde is gearresteerd, werd gisteren geboeid het Luikse justitiepaleis binnengeleid, om opnieuw verhoord te worden. Hij blijft ontkennen iets met de moord op zijn partijgenoot en beschermheer Cools te maken te hebben.

De recente ontwikkelingen in de zaak-Cools zijn, naar gisteren bleek, het gevolg van een actie achter de rug om van politiecommissaris Raymond Brose die het onderzoek leidde. Brose, die de afgelopen jaren sporen in de richting van een politieke afrekening steeds zou hebben tegengewerkt, trok zich dit weekeinde terug als leider van het onderzoek.

Justitieminister Stefaan de Clerck heeft gisteren een bezoek gebracht aan het justitiepaleis in Luik. Hij zou hebben aangedrongen op meer openheid in de cel-Cools die het onderzoek leidt. De Clerck moet vanmiddag antwoorden op interpellaties in de kamercommissie van justitie, over de zaak-Cools. Hem zal waarschijnlijk gevraagd worden een onderzoekscommissie in te stellen, zoals eerder gebeurde in de onderzoeken naar de ontvoerde meisjes en naar de in de jaren tachtig actieve Bende van Nijvel.

De burgemeester van Grâce-Hollogne heeft de gearresteerde Richard Taxquet, voormalig privésecretaris van Van der Biest, geschorst als politie-agent. Taxquet werkte voor en na zijn in diensttreding bij Van der Biest als agent, hoewel hij enkele jaren geleden werd gearresteerd in een onderzoek naar gestolen aandelen.