Ajax-voorzitter over problemen Arena: 'Bij de flappentapper staat ook een rij'

AMSTERDAM, 10 SEPT. Terwijl Louis van Gaal de grootst mogelijke moeite heeft morgen in de eerste Champions League-wedstrijd tegen Auxerre een representatief elftal op de been te brengen, probeert het bestuur van Ajax wat te doen aan het gemor van de supportersschare over de Arena. Het bestuur heeft inmiddels alle problemen geïnventariseerd en zal proberen door middel van brieven of desnoods een uitleg op het veld de klachten te beantwoorden.

Voorzitter Michael van Praag: “We hebben te maken met ernstige tot minder ernstige problemen. Sommigen zijn met een telefoontje op te lossen. Andere kosten wat meer tijd en geld. De mensen op de eerste rijen kunnen het veld niet zien omdat ze tegen een gespiegelde glazen wand aankijken. Ze zien dus eigenlijk zichzelf zitten. Die wanden worden vervangen. Op de korte zijde hadden de toeschouwers geen zicht op de dichtstbijzijnde achterlijn. Ook daar is aan gewerkt.”

Een grote zorg blijft het veld. Na drie concerten van Tina Turner vertoonde de grasmat grote kale plekken. Ajax heeft geprobeerd het volgende thuisduel tegen Sparta van aanstaande zondag uit te stellen. De Rotterdamse club weigerde om programma-technische redenen. Ajax blijft vertrouwen op de deskundigen van de Heidemij, die gisteren ijverig met zand in de weer zijn geweest en op het middengedeelte zelfs grote plaggen uitrolden. In de lengte-as van het veld zal zondag een nieuw stuk tapijt te zien zijn. Voor de tweede keer binnen een maand is het gras daar vervangen.

Van Praag: “Op bepaalde plekken zitten de wortels acht centimeter diep in de grond. Het gras heeft tijd nodig om volgroeid te raken.” De voorzitter erkent dat er inschattingsfouten zijn gemaakt. “Het gras is te kort voor de competitie ingezaaid. Er kon lange tijd niet aan de mat gewerkt worden omdat er kranen op het veld stonden. Ik heb van mijn collega John Peek van NAC gehoord dat in het nieuwe stadion in Breda het veld ook acht weken van tevoren is aangelegd. De natuur laat zich niet haasten. Daarbij komt dat de klimatologische omstandigheden in het stadion anders zijn dan van achter de tekentafel was voorzien. Vandaar die grote ventilatoren langs het veld.”

Van Praag ontkent dat er een slechte communicatie bestaat tussen Ajax en de directie van de Arena, zoals Van Gaal eerder aangaf. “We hoeven maar te kikken en het is gebeurd. Vergeet niet, we zitten hier pas drie weken. De Arena heeft even moeten wennen aan de logistiek van Ajax.”

Verder bestrijdt Van Praag dat de directie van de Arena te weinig kennis heeft voor sportwedstrijden en voornamelijk is ingesteld op de bedrijfsvoering van een evenementenhal. “Directeur Henk Markerink heeft jarenlang eredivisie volleybal gespeeld. Dat is een sportman in hart en nieren en hij weet precies waar het hier om gaat.”

Ajax is in de Arena volgens Van Praag geenszins klant-onvriendelijker geworden. De algemeen heersende veronderstelling dat niemand zonder seizoenkaart incidenteel de thuiswedstrijden van Ajax kan bezoeken, berust volgens hem op een misverstand. “Per wedstrijd zijn er 3200 toegangsbewijzen in de losse verkoop. Inclusief het bezoekersvak zijn er zelfs vierduizend kaarten beschikbaar. Dat is tien keer zoveel als in De Meer. Ik zou de mensen adviseren: koop een Clubcard en haal een kaartje bij de SENS-servicepunten van de Staatsloterij. Bij Ajax-NAC waren er nog genoeg lege plekken waar mensen hadden kunnen zitten zonder seizoenkaart.”

Het bestuur van Ajax wil in overleg met de directie van het stadion het systeem van de Arena Card en de Arena's als betaalmiddel aanpassen. Incidentele bezoekers kunnen het resterende bedrag op de chipcard niet meer elders besteden, noch ergens innen. Het systeem is ondermeer opgezet om de afhandeling bij de verkooppunten te versnellen. In de praktijk moet de supporter twee keer in de rij staan: bij de automaat voor de Arena Card én de eettentjes.

Van Praag: “Het systeem van de Arena Card vinden wij goed. Tenslotte komen er elke thuiswedstrijd 45.000 seizoenkaarthouders. Die mensen hebben nu intussen allemaal wel zo'n card in hun bezit. Bovendien, bij de flappentapper van het postkantoor moet je ook even in de rij staan.”

Dat een wedstrijd van Ajax in de Arena volgens velen flink in de papieren loopt, is de laatste misvatting die Van Praag wil tegenspreken. “Onze goedkoopste seizoenkaart kost 270 gulden per jaar, dat is 15,88 gulden per wedstrijd. De duurste plaats kost 650 gulden per seizoen, ofwel 38.23 gulden per thuisduel. Daarvoor krijgt iedere kaarthouder ook nog eens acht keer per jaar het Ajax-Magazine in de bus, plus de jaarlijkse presentatiegids.

“Een parkeerkaart kost in het Transferium onder het stadion 22.50 gulden en als je iets verder staat 20 gulden. In De Meer moest je ook al 20 gulden neerleggen voor een plek op het stadionterrein. Daar werd je auto niet bewaakt, zoals hier. Daarbij kunnen de mensen het stadion ook heel gemakkelijk per metro bereiken.”

Het is Ajax niet ontgaan dat de KNVB wat betreft de toegangsprijzen in de Arena andere tarieven hanteert. Het goedkoopste kaartje voor Nederland-Brazilië kostte 75 gulden. Veel geld voor een vriendschappelijke interland die dan ook plaats had in een half leeg stadion. “Een schandaal”, vindt Van Praag. “Ik heb hierover op de laatste algemene vergadering een opmerking willen maken, maar toen was er geen tijd voor de rondvraag. In de najaarsvergadering zal ik erop terugkomen.”

    • Erik Oudshoorn