“Vrede consolideren'; EU: nog twee jaar militairen in Bosnië

TRALEE, 9 SEPT. De Europese Unie vindt dat er de komende twee jaar in Bosnië een 'consolidatieperiode' moet komen waarin de internationale gemeenschap “zowel militaire als civiele verplichtingen” houdt. De vorm waarin dit moet gebeuren, moet nog worden uitgewerkt.

Dat bleek dit weekeinde tijdens een informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in het Ierse Tralee.

“Ik denk dat het duidelijk is dat er een lange termijn verplichting zal zijn zowel militair als civiel”, zei de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Dick Spring die de vergadering voorzat. Dit duidt erop dat de EU ook na afloop van het mandaat van de internationale troepenmacht IFOR, eind dit jaar, wil dat er in Bosnië sprake is van een internationale militaire aanwezigheid.

De Franse minister Hervé de Charette had al eerder zo'n consolidatieperiode voorgesteld, voor het bevorderen van de economische en militaire stabiliteit in de regio. De Britse minister Malcolm Rifkind noemde gisteren voortzetting van de internationale aanwezigheid in Bosnie waarschijnlijk, maar hij onderstreepte dat er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt en dat het geen eindeloze aanwezigheid kan zijn.

De Nederlandse minister Hans van Mierlo noemde de discussie over de consolidatieperiode “een voorschotje op de discussie over de post-IFOR-periode”. Hij noemde het wenselijk dat de Verenigde Staten “daarbij zo veel mogelijk aanwezig zijn”. De vraag over het post-IFOR-tijdperk zal door de NAVO worden besproken tijdens een bijeenkomst eind deze maand in het Noorse Bergen. Ierland kondigde dit weekeinde aan dat het op 28 september een bijeenkomst belegt om geld en manschappen bijeen te brengen voor de training van een politiemacht in Bosnië.

Internationaal bemiddelaar Carl Bildt noemde in Tralee de periode die aanbreekt na de verkiezingen op 14 september “de moeilijkste en beslissende fase. Alles wat we tot nu toe hebben gehad is gemakkelijk in verhouding daarmee. Het gaat nu om het verdelen van de macht.”

Bildt, die de ministers van Buitenlandse Zaken informeerde, zei dat er algemene overeenstemming was dat er over twee jaar in Bosnië opnieuw verkiezingen moeten worden gehouden.

    • Birgit Donker