Tv-optreden leidt tot ontslag van rechercheur

ROTTERDAM, 9 SEPT. Burgemeester Peper van Rotterdam heeft een rechercheur van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond ontslag aangezegd nadat hij in een tv-programma commentaar had geleverd op de dood van een Rotterdamse taxichauffeur. Ook zou hij videobeelden hebben doorgespeeld aan het programma. De rijksrecherche kan evenwel niet bewijzen dat de rechercheur dergelijke beelden heeft doorgespeeld.

Zaterdag verklaarde de regio-politie Rotterdam-Rijnmond dat rechercheur B. Santema, wiens schorsing op 17 oktober afloopt, ontslag is aangezegd op grond van een intern disciplinair onderzoek door het Bureau Interne Zaken van het regiokorps. Dat volgde nadat Santema uitspraken deed over de dood van de Rotterdamse taxichauffeur G. Frensdorff (56) in het RTL-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Santema had bovendien niet mogen doorgaan met de nazorg van de weduwe van de taxichaufeur.

Justitie opende een eigen onderzoek naar de manier waarop RTL4 het beeldmateriaal had verkregen. Persofficier in Rotterdam Wesselink zei zondag dat “het onderzoek van de rijksrecherche geen onderbouwing heeft opgeleverd voor de stelling dat de rechercheur bewijs in de zaak-Frensdorff aan RTL-4 heeft verstrekt”.

De beelden tonen twee verdachten in de noord-hal van het Centraal Station in Rotterdam. De vertoning via RTL4 trok het moordonderzoek van de Rotterdamse recherche vlot. Binnen een maand kreeg het her-ingerichte onderzoeksteam een 'gouden tip' uit het Haagse criminele milieu. Die leidde tot de veroordeling, afgelopen woensdag, van de twee daders. Justitie ontkent overigens dat de vertoning van de videobeelden invloed had op het onderzoek.

Santema heeft gezegd met behulp van zijn raadsman C. Korvinus zijn ontslag te zullen aanvechten. (ANP)