Turks-Cyprioot dood bij nieuw incident

NICOSIA, 9 SEPT. Bij een beschieting van een Turks-Cyprische militaire post in de buurt van de groene lijn die Cyprus verdeelt, is gisteren een Turks-Cyprische militair gedood en een ernstig gewond. Het incident gebeurde in de buurt van Famagusta, de vroegere badplaats die sinds de Turkse invasie van 1974 een spookstad is. Het was niet onmiddellijk duidelijk wie het vuur had geopend.

De Turks-Cyprische autoriteiten en Turkije beschuldigden de Grieks-Cyprische zijde van de schietpartij, en waarschuwden dat het incident de bestaande spanning nog verder zou opvoeren. Een woordvoerder van het Britse leger in Cyprus - waar Londen over twee bases beschikt - zei dat de schoten waren afgevuurd vanuit de Grieks-Cyprische zone, maar hij wilde daarmee niet suggereren dat de schutter een Grieks-Cyprioot was.

De Grieks-Cyprische autoriteiten ontkenden met kracht dat hun leger of politie verantwoordelijk was. Griekenland op zijn beurt kwam met de mogelijkheden van een Turkse provocatie of meningsverschillen tussen de Turks-Cyprische gemeenschap en het Turkse leger in het noorden van Cyprus.

Rauf Denktas, 'president' van de eenzijdig uitgeroepen Turkse republiek Noord-Cyprus, noemde de schietpartij een wraakactie voor de dood van twee Grieks-Cyprioten, vorige maand bij demonstraties in de bufferzone langs de Groene Lijn, door toedoen van Turken of Turks-Cyprioten, waarmee de spanningen op het eiland aanzienlijk werden verhoogd. Hij zei dat de Grieks-Cyprioten hun manschappen hadden beloofd dat ze “Turks bloed gingen drinken”.

De Turkse minister van buitenlandse zaken, Tansu Çiller, waarschuwde de Grieks-Cyprische regering dat “de Griekse zijde van het eiland volledig verantwoordelijk is voor deze moord”. “Een dergelijke agressieve daad is een teken dat de Grieken en de Grieks-Cyprioten de komende dagen overgaan tot nieuwe provocaties”, aldus Çiller. (Reuter, AP, AFP)