Trainer Gullit durft speler Gullit niet op te stellen

SHEFFIELD, 9 SEPT. De wereldburger is de provincie ingetrokken. Op Hillsborough staat Ruud Gullit langs de kant van het veld druk te gebaren. Met de vingers tussen de lippen fluit hij zijn spelers de goede kant op. De witte gympen met losse veters geven hem het aanzien van een jonge rapper. Naast zijn collega-trainer David Pleat, een grijze man in een grijs colbert, maakt Gullit een frisse indruk. Chelsea verslaat koploper Wednesday met 2-0.

Na afloop geeft hij Regi Blinker en Orlando Trustfull, de Nederlandse spelers van de thuisclub, een aai over de bol. Vervolgens betreedt hij de rokerige perskamer van Sheffield. Gullit maakt een gebaar alsof hij alle sigaretten wil uitblazen. Zittend op een tafeltje, omringd door enkele journalisten, houdt hij een korte nabespreking. De verliezende trainer slaat het schouwspel op afstand gade. Pleat had zich verheugd op een onderhoud met de man die hij altijd heeft bewonderd. “Ik hoop hem nog even apart te spreken maar meestal heeft hij geen tijd voor zijn collega's.”

Gullit spreekt duidelijke taal tijdens de wedstrijdanalyse. Zijn school-Engels levert in het voetbaljargon weinig problemen op. “Wij hebben ons ingesteld op een fysiek sterke tegenstander. Dus hebben we meer aandacht aan de verdediging geschonken. Verdedigen is ook een kunst, dat wilde ik als speler in het begin nog wel eens vergeten. We hebben slim gevoetbald en verdiend gewonnen. Maar we zijn nog lang niet waar we wezen moeten. Het is nog veel te vroeg om een kampioenschap te denken. We leven van week tot week.”

Over zijn eigen vorderingen is hij hoopvol gestemd. Vier weken na de knieoperatie heeft hij de training voorzichtig hervat. “Ik kan rustig revalideren, zolang de jongens op het veld mij niet in de steek laten. De spelers willen dat ik speel, maar ik heb geduld. Misschien kost het me nog moeite om een basisplaats te claimen.” Trainer Gullit die speler Gullit niet durft op te stellen, daar kunnen Engelsen wel om lachen. Just enjoy it, luidt zijn motto.

Na afloop van de officiële persconferentie wandelt hij de tribune af, omgeven door jongens en meisjes die een handtekening willen. Hij blijft vriendelijk totdat een kleine bewonderaar zich in het gesprek mengt. “Wachten jij! Je ziet toch dat ik met iemand aan het praten ben.”

Gullit uit zich in het Nederlands minder genuanceerd over het vertoonde spel. “Wednesday was natuurlijk een drama. Ik heb tegen de jongens gezegd dat ze in principe twee klassen beter zijn. Met die instelling zijn we het veld ingegaan. Maar dat ga ik natuurlijk niet tegen de pers 'hiero' zeggen. Je moet in Engeland wel een beetje beleefd blijven, anders maken ze je af. Ik kan toch moeilijk gaan roepen dat Sheffield een simpel ploegje is.”

Chelsea speelde zaterdag op de counter, in strijd met de Engelse spelopvatting. De invloed van Gullit is zichtbaar. Temporiseren en versnellen als de wedstrijd daar om vraagt. “Wij spelen het meest Europees van alle teams in de Premier League. De anderen zeggen wel dat ze de lange haal hebben uitgebannen, maar ik zie er weinig van terug.”

Het huidige spelniveau van Chelsea is verbazingwekkend voor wie de club een maand geleden tegen PSV zag schutteren. Gullit heeft het oefenduel (2-3) niet gezien. Hij lag destijds in een Belgische hospitaal. “Ik hoorde dat het niet best was. Dat krijg je hè, als de kat van huis is.”

Hij verontschuldigt zich en loopt met grote passen naar de spelersbus. De wereldburger keert terug naar Londen, de provincialen in bewondering achterlatend. In de plaatselijke sportkrant, twee uur na de wedstrijd wijd verspreid, krijgt hij veel lof toegezwaaid. Gullit shows Owls how to play.

    • Jaap Bloembergen