Senator: Kok moet troonrede voorlezen

HILVERSUM, 9 SEPT. PvdA-senator E. Jurgens vindt dat de minister-president de troonrede moet voorlezen op Prinsjesdag en niet het staatshoofd. Jürgens verklaarde dat gisteren in het tv-programma Buitenhof.

Het staatshoofd heeft staatsrechtelijk geen invloed op de inhoud van de troonrede. Zoals het nu gebeurt, is koningin Beatrix eigenlijk een actrice die een tekst van een ander voorleest, aldus Jurgens. Dat mag je haar niet aandoen.

De Leidse hoogleraar politiek en parlementaire geschiedenis Van den Berg onderkent goeddeels het probleem zoals Jurgens het schetst. Hij herinnert eraan dat ook voormalig PvdA-voorman Vondeling “de jaarlijkse regeringsverklaring” destijds al eens heeft aangekaard.

“Maar sommige rituelen onderscheiden zich doordat ze niet strikt zakelijk zijn”, stelt Van den Berg vast. Het nut van Prinsjesdag met het optreden van het staatshoofd, ligt naar zijn inschatting meer aan de behoefte bij delen der natie aan “enig ceremonieel”.

De variant met de minister-president die de troonrede uitspreekt, behoeft naar Van den Bergs weten, geen grondwetswijziging. Die grondwet rept immers van de Koning of “namens hem” in commissie. In het verleden hebben zowel koningin Wilhelmina als koning Willem III de Troonrede een keer niet uitgesproken. (ANP)