President: 'Premier ruïneert Bulgarije'

SOFIA, 9 SEPT. De Bulgaarse president, Zjeljoe Zjelev, heeft zaterdag in een toespraak op de Bulgaarse televisie de regering van premier Zjan Videnov verweten het land “te hebben geruïneerd”.

Zjelev vroeg de televisie zaterdag om zendtijd om, zoals hij tijdens de rede zei, “de catastrofale staat waarin de regering van meneer Zjan Videnov Bulgarije heeft gebracht”, aan de kaak te stellen.

Tijdens de ruim anderhalf jaar waarin de regering van socialisten (ex-communisten) aan de macht is, is de Bulgaarse economie in een staat van diep verval geraakt. In juli bereikte de inflatie het niveau van 23 procent per maand, het rentepercentage van de nationale bank is opgelopen tot 108, de werkloosheid groeit gestaag ondanks het uitblijven van de privatisering en de sluiting van verlieslijdende staatsbedrijven en Bulgarije - een landbouwland bij uitstek - wordt geplaagd door een broodtekort doordat de regering vorig jaar de export van grote hoeveelheden graan en veevoer heeft toegestaan. In diverse steden is brood op de bon en de regering heeft de boeren aangeraden het tekort aan veevoer te bestrijden door vee te slachten.

In zijn toespraak richtte Zjelev zich rechtstreeks tot de premier: “Meneer Videnov, legt u het Bulgaarse volk eens uit hoe het kan dat het land een jaar na een goede oogst zonder graan en veevoer zit? Waarom heeft uw regering ingestemd met de uitvoer van een miljoen ton graan, zonder het graan voor de bevolking veilig te stellen? In wiens zakken zijn de miljardenwinsten van deze verkoop verdwenen?”

Zjelev hekelde ook de dramatische prijsverhogingen, waaronder die voor energie en verwarming. “Legt u, meneer Videnov, de miljoenen gepensioneerden en mensen die voor een gemiddeld staatsloon werken eens uit hoe zij en hun gezinnen moeten overleven? Als mensen deze winter beginnen dood te gaan van koude en ondervoeding zal men de verantwoordelijkheid niet alleen terugvinden in aftredens, maar ook door middel van de rechtbank.” De president beschuldigde de premier van het ontlopen van zijn verantwoordelijkheid. Videnov stelde onlangs particuliere zakenlieden verantwoordelijk voor de misère. Dat, zei Zjelev, is “goedkope propaganda” die “klinkt als een zin uit de donkerste dagen van het stalinisme”. (Reuter)