Oud-minister in België wegens moord opgepakt

BRUSSEL/LUIK, 9 SEPT. De Belgische justitie heeft zondagmorgen, na een verhoor van ruim twaalf uur, de Waalse ex-minister Alain van der Biest (53) in staat van beschuldiging gesteld wegens de moord in 1991 op de Luikse socialistenleider André Cools. In het Ourthekanaal in de buurt van Luik hebben duikers gisteren de wapens gevonden waarmee Cools vermoedelijk is vermoord.

Van der Biest, die in 1992 ook al werd ondervraagd in verband met de moord, is overgebracht naar de gevangenis van Lantin bij Luik. Hij mag de komende dagen, behalve met zijn advocaat, met niemand spreken. Onderzoeksrechter Véronique Ancia besloot tot Van der Biests arrestatie na beschuldigingen van diens vroegere privé-secretaris Richard Taxquet. Taxquet geldt als één van de hoofdverdachten, net als Van der Biests nog voortvluchtige ex-chauffeur Pino Di Mauro.

In verband met de arrestaties heeft politiecommissaris Raymond Brose zich teruggetrokken als leider van het onderzoek naar de moord op Cools. Mogelijk liet hij aan Taxquet een anonieme brief lezen waarin deze als moordenaar werd aangewezen. Brose heeft bovendien onderzoek dat wees in de richting van een politieke afrekening altijd gedwarsboomd.

Er kwam schot in de al vijf jaar slepende zaak nadat Carlo Todarello, mafia-spijtoptant en aangetrouwde oom van Taxquet, de mysterieuze 'Mimo' ontmaskerde, de man die de vlucht organiseerde van de huurmoordenaars naar Sicilië. Het onderzoeksteam in de zaak-Cools probeert nu op Sicilië andere verdachten op te sporen.

Todarello wees al in juni van dit jaar Dominico Castellino aan als Mimo. Castellino is huisschilder in Grâce-Hollogne, waar Taxquet werkt als politieagent en waar Van der Biest van 1977 tot 1994 burgemeester was. Hij werd vrijdag gearresteerd samen met Todarello en Taxquet, en met Cosimo Solazzo, directeur van een schoonmaakbedrijf, die ervan wordt verdacht de moordenaars te hebben gehuurd en de wapens te hebben geleverd.

Alle vier verdachten behoorden tot vriendenkring van Van der Biest. Volgens Todarello zou Van der Biest niet de opdrachtgever zijn van de moord. Wel zou hij hebben geprobeerd de feiten toe te dekken, toen hij merkte dat mensen uit zijn omgeving bij die moord waren betrokken.

Een mogelijke reden voor Van der Biests betrokkenheid kan zijn dat Cools de criminele praktijken ontdekte van de mensen met wie Van der Biest zich had ingelaten. Cools ergerde zich ook aan Van der Biests overmatige drankgebruik. Ook denkbaar is dat Taxquet Van der Biest de moord in de schoenen schuift om zichzelf vrij te pleiten. Ook Taxquet had een motief: angst dat criminele praktijken aan het licht zouden komen, bij het onderzoek naar fraude-affaires en zwendel in de Socialistische Partij. Cools kondigde kort voor zijn dood de 'schoonmaak' van de partij aan. (ANP, AFP)