Okinawa stemt tegen Amerikaanse bases

TOKIO, 9 SEPT. De bevolking van het Japanse eiland Okinawa heeft zich gisteren in een referendum in grote meerderheid uitgesproken voor vermindering van het aantal Amerikaanse militaire bases op het eiland. Het referendum was uitgeschreven door de provinciale overheid op Okinawa en heeft geen enkele juridische consequentie.

Een meerderheid van 89 procent sprak zich uit voor vermindering. Dit cijfer heeft geen verbazing gewekt in Japan, maar wel de lage opkomst: 59 procent. Het bestuur van Okinawa had eerder gesteld dat het referendum een succes zou zijn als het opkomstpercentage van de laatste provinciale verkiezingen zou worden gehaald: ruim 66 procent.

Het probleem van de bases op Okinawa heeft grote aandacht gekregen na een verkrachting van een scholiere door Amerikaanse militairen in september vorig jaar en de campagne van gouverneur Masahide Ota van Okinawa voor sluiting van alle bases in het jaar 2015. De tweeslachtige houding van een deel van de bevolking blijkt echter uit het commentaar van een 23-jarige man nadat hij gisteren een blanco stem had uitgebracht: “Ik ben tegen de bases maar ik kan niet instemmen met vermindering als ik denk aan de consequenties voor mijn familie.” Zijn vader heeft inkomsten uit de verhuur van grond aan het Amerikaanse leger en zijn zwager heeft een civiele baan op een van de bases, zo legde hij uit.

Het is inmiddels zeker dat een aantal bases op Okinawa wordt gesloten. Momenteel is twintig procent van het oppervlak van het eiland in gebruik door het Amerikaanse leger en sommige bases liggen midden in stedelijk gebied. De overlast is groot, zo erkent ook de Japanse regering. De landelijke overheid en het bestuur van Okinawa zijn echter in conflict over de weigering van enkele eigenaren om het huurcontract te verlengen voor grond die in gebruik is bij het Amerikaanse leger. In het verleden tekende de provinciale overheid namens weigerende eigenaren, maar de huidige gouverneur wenst deze rol niet op zich te nemen, ook niet nadat het Hooggerechtshof hem daar onlangs toe heeft bevolen.

    • Hans van der Lugt