Kohl na gesprek: optimisme bij president Jeltsin

MOSKOU, 9 SEPT. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft zaterdag in zijn vakantie-oord nabij Moskou vier uur lang gesproken met de Duitse bondskanselier Helmut Kohl. Kohl is de eerste buitenlandse leider die Jeltsin bezocht sinds deze in juni zo goed als volledig uit de openbaarheid verdween.

Over de inhoud van het gesprek is weinig meegedeeld, met uitzondering van het voornemen van Kohl om de Russische president op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond de uitbreiding van de NAVO met nieuwe leden in Oost-Europa, een zaak waarover naar het oordeel van Kohl en Jeltsin in de loop van volgend jaar beslissingen vallen.

Kohl lijkt de reis naar Moskou vooral te hebben ondernomen om zijn vriend Jeltsin moed in te spreken in verband met diens komende hartoperatie. In de Russische media werd gisteren geconcludeerd dat Kohl ook namens collega-leiders in het Westen opheldering heeft gevraagd over de werkelijke staat van Jeltsins gezondheid; hij zou na terugkeer die Westerse collega's informeren. “Het Westen wacht op de commentaren van Kohl”, schreef gisteren de Izvestija. “De belangrijkste vraag is op dit moment voor alle internationale leiders wie Rusland eigenlijk regeert”, aldus de Komsomolskaja Pravda.

Na de gesprekken nam Kohl Jeltsin uit op een boottochtje. De kanselier zei dat Jeltsin een opgewekte indruk maakte. “Het is te zien dat hij aan de vooravond van een moeilijke operatie staat. Hij weet het en hij praat erover. Maar hij is zeer optimistisch”, aldus Kohl.

De chef van Jeltsins staf, Anatoli Tsjoebais, zei gisteren dat Jeltsin erop rekent de macht slechts voor een zeer korte periode - “enkele uren, of een of twee dagen” - na zijn hartoperatie over te dragen aan premier Viktor Tsjernomyrdin, de man die hem volgens de grondwet vervangt als hij niet zelf kan regeren. (Reuter, AFP)