Koers Nedlloyd niet te stuiten na containerfusie

AMSTERDAM, 9 SEPT. Het aandeel Nedlloyd was vanmorgen de absolute topper op de Amsterdamse effectenbeurs. Op een uitstekend gestemde beurs noteerde het aandeel rond het middaguur een winst van 5,50 gulden (bijna 14 procent) op precies 45 gulden.

AMSTERDAM Beleggers grepen de samenwerking met het Britse transportconcern P&O op het gebied van de containervaart aan om Nedlloyd massaal te kopen. Nedlloyd had vanmorgen ook de stemming op de beurs mee. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een winst van 6,39 punten (ruim een procent) op 559,78 punten. “Dit is kicken”, aldus een handelaar.

Nedlloyd heeft de laatste jaren een slechte reputatie opgebouwd. In januari noteerde het aandeel nog een dieptepunt (voor dit jaar) van 28,60 gulden. Na de jongste halfjaarcijfers ging de koers weer iets omhoog. Toch bestaat er op de vloer nog steeds scepsis over het aandeel. “Nedlloyd moet veel geld investeren en op personeel bezuinigen”, zegt een handelaar. “Ik moet nog zien of ze dat eruit kunnen halen.”

Ook de andere hoofdfondsen deden het vanmorgen goed. Het hogere slot van Wall Street, dat afgelopen vrijdag 52,90 punten hoger eindigde op 5659,86, de verwachting dat de rente minder sterk zal stijgen dan eerder was verwacht en de hogere dollar gaven het Damrak een stevige steun in de rug.

KLM, dat vanmorgen bekend maakte boekingen via Internet mogelijk te willen maken, boekte een winst van 1,30 gulden op 47 gulden. KNP BT was in trek met een winst van 90 cent op 39,10 gulden, maar ook uitgevers als VNU en Elsevier gingen verder omhoog. Beide aandelen wonnen vanmorgen vier dubbeltjes op respectievelijk 30,10 en 27,40 gulden.

ING, dat een meerderheidsbelang wil verwerven in Mendes Gans, boekte een winst 70 cent op 52,30 gulden. In het incourante fonds Mendes Gans werd vanmorgen dan ook gehandeld. De omzet kwam kort na het middaguur uit op een totaal van 700. De koers klom met 500 gulden naar 11.000 gulden.

Ook andere banken en verzekeraars waren vanmorgen in trek. Het aandeel ABN Amro noteerde omstreeks het middaguur een winst van 1,50 gulden op 91,10 en Fortis Amev zag de koers stijgen met 60 cent tot 50,30 gulden. Het aandeel Aegon boekte een winst van 1,10 gulden op 83,50 gulden.

Onder de grotere fondsen was er vanmorgen alleen verlies voor Pakhoed, waarvan de koers daalde met 30 cent tot 47,50 gulden en Randstad dat 30 cent verloor op 121,20 gulden.

De dollar was vanmorgen iets verder gestegen op de Europese valutamarkten. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,6719 tegenover een slotkoers van 1,6690 gulden voor het weekeinde.

TOKIO Mede als gevolg van de koersstijging op Wall Street voor het weekeinde is ook de effectenbeurs van Tokio vanmorgen hoger gesloten. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen eindigde 49,74 punten (0,25 procent) hoger op 20.202,27 punten. De omzet kwam uit op een totaal van 220 miljoen aandelen.