Gouden roeiboot in museum

Ronald Florijn en Nico Rienks hebben gisteren hun laatste tocht gemaakt in de Panter. Bij een huldiging van de roeiers van de Holland Acht in Leiden door roeivereniging Die Leythe trok het duo nog een keer aan de riemen van de boot waarin ze bij de Olympische Spelen van Seoul in 1988 goud wonnen.

De boot werd door de oude club van Florijn geschonken aan de roeiers, die de boot vervolgens cadeau deden aan het sportmuseum. Zaterdag hangt de boot in Lelystad bij een besloten bijeenkomst van ruim tweehonderd olympiërs in het museum, zondag is hij voor het eerst door het publiek te bewonderen. De directeur van het museum, John van Zuijlen, aanvaardde het geschenk met open armen.

Om welke boot gaat het?

De dubbeltwee waarin Florijn en Rienks hun gouden medaille wonnen op de Olympische Spelen in Seoul in 1988. De boot verkeert nog in originele staat en is goed onderhouden. Een boot waarmee geschiedenis is geschereven. En hij past goed in de collectie. Hij komt te hangen naast de skiff waarmee Jan Wienese goud won in 1968.

De Holland Acht is ook nog te koop. Komt die binnenkort naar het museum?

Zo optimistisch ben ik niet. De Acht is onlangs gekocht door het bedrijf Microsoft. En er is een belangrijk verschil met de dubbeltwee. In de materiaalontwikkeling bij het roeien is er een cesuur rond 1990. Het nieuwe materiaal, met bijvoorbeeld asymetrische bladen, is veel sneller. Voor die dubbeltwee zijn er inmiddels sneller types, maar de Acht kan nog een paar jaar mee.

In Atlanta zijn vier gouden medailles gewonnen. Heeft het sportmuseum al een stick van Bovelander en een fiets van Brentjens in de collectie?

We hebben de stick en de schoenen van Bovelander waarmee hij in Lahore wereldkampioen werd. We hebben de fiets waarmee Jan Janssen in 1968 de Tour won en een Tourfiets uit 1930 met houten velgen. Zulke dingen komen altijd met een zekere vertraging in het museum terecht. Voor tentoonstelling is bruikleen nooit een probleem.

Wij willen ook geen inhalige indruk maken. Alsof we de dag na een succes al bij de sporters op de stoep staan. Het moet geen automatisme worden. Er wordt zoveel gewonnen. Al die gouden medailles zien er hetzelfde uit. Tien meter met alleen medailles is wat saai. En sport bestaat niet alleen uit uit hoogtepunten. Soms is het collectief balen, zoals nu bij de fans van Ajax. Ook dat willen we in het museum laten zien.