Gouden Leeuw voor IRA-film van Neil Jordan; Zieke Liam Neeson wint op het filmfestival van Venetië de prijs voor de beste acteur

VENETIë, 9 SEPT. De film Michael Collins van de Ierse regisseur Neil Jordan is de grote winnaar geworden van het Festival van Venetië. De groots opgezette biopic over een van de pioniers van de IRA kreeg zaterdagavond de Gouden Leeuw voor de beste film, terwijl de hoofdrolspeler Liam Neeson werd geëerd met de Coppa Volpi voor de beste mannelijke acteurs-prestatie. Neeson kon zijn prijs niet zelf in ontvangst nemen; hij lag nog steeds in het ziekenhuis van Padua na een vorige week uitgevoerde spoedoperatie aan zijn ingewanden.

Michael Collins, dat door de Engelse pers is gekritiseerd wegens de vermeende anti-Engelse strekking, was niet de enige controversiële film die werd bekroond. De jury van de 53ste Mostra, voorgezeten door Roman Polanski, gaf de Coppa Volpi voor de beste actrice aan de 5-jarige Victoire Thivisol, die de hoofdrol speelde in Ponette van de Franse regisseur Jacques Doillon. Toen het publiek zaterdag met fluitconcerten reageerde - in de Italiaanse pers was al dagenlang gediscussieerd over de 'immorele' regiemethoden van Doillon - onderstreepte Polanski dat de prijs voor Thivisol de enige was waarover de jury unaniem was.

Een derde Coppa Volpi, voor de beste bijrol, werd uitgereikt aan de Amerikaanse acteur Chris Penn. Hij speelde een gefrustreerd lid van een gangsterfamilie in The Funeral van Abel Ferrara, een film die na de première vorige week algemeen werd gezien als de grootste kanshebber voor de Gouden Leeuw. Ferrara ging met lege handen naar huis: ook de troostprijs van het Filmfestival, de Gran Premio Speciale della Giuria, was niet voor hem weggelegd. Die ging - voor de derde keer in twaalf jaar - naar de Franse Georgiër Otar Iosseliani, voor zijn absurdistische oorlogsfilm Brigands.

Troostprijzen waren er ook voor twee andere films uit het competitieprogramma. Het Mexicaanse melodrama Profundo carmesí van Arturo Ripstein kreeg een zogeheten Osella d'Oro voor mise-en-scène, muziek en scenario. En Carla's Song van Ken Loach, een film waarin de burgeroorlog in Nicaragua een belangrijke rol speelt, werd geëerd met de Gouden Medaille van de Italiaanse Senaat, 'voor een film die maatschappelijke vooruitgang en menselijke solidariteit onderstreept.' De Premio Luigi De Laurentiis, die dit jaar voor het eerst was uitgeloofd voor de beste debuutfilm in de bijprogramma's van de Mostra, ging naar de Palestijnse filmmaker Elia Suleiman (36). Hij won honderdduizend dollar met zijn experimentele autobiografische 'kroniek van een verdwijning', Segell Ikhtifà.

De Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam, die in het sterk bezette bijprogramma 'Corsia di sorpasso' ('De inhaalstrook') zijn derde film De jurk presenteerde, kreeg de prijs van de Fipresci, de internationale federatie van filmjournalisten. De Fipresci-jury bekroonde in elk programma van de 53ste Mostra de beste film; in de competitie was dat Ponette van Jacques Doillon.