George Clinton

George Clinton & The P-Funk Allstars. T.A.P.O.A.F.O.M. (Epic 483833)

Zoals rappers vaak zichzelf bezingen, zo bezingen funk-muzikanten de funk. Er is geen muziekstijl waar in de tekst zo vaak naar zichzelf wordt verwezen als in dit genre. Het woord 'funk' kan daarbij allerlei betekenissen hebben en naar keuze worden gebruikt als werkwoord of zelfstandig naamwoord (net als 'smurf' bij de Smurfen). Meestal moet er iets seksueel dubbelzinnigs achter worden gezocht.

Ook de 56-jarige George Clinton strooit kwistig met het woord, maar Clinton is dan ook de hogepriester van deze muziekstijl. Op zijn nieuwste cd, T.A.P.O.A.F.O.M. heten de nummers bijvoorbeeld 'Get your funk on', 'If anybody gets funked up (it's gonna be you)' of 'Let's get funky'. Soms is het overvloedige gebruik van dit toverwoord nogal melig.

George Clintons stijl is tegenwoordig niet meer zo hoekig. De bassen, die verantwoordelijk waren voor het typisch hitsige 'funk'-schokken, zijn op zijn nieuwe cd naar de achtergrond gedreven door doordringende klappen van de ritmebox, die de instrumentatie iets mechanisch geven. Als contrast daarbij zorgt de meerstemmige zang voor een zwoele deining. De nummers dreutelen, net als bij Clintons live-optredens, lang door. Daardoor heeft T.A.P.O.A.F.O.M. een prettig kabbelend karakter, maar de ware opwinding ontbreekt.

    • Hester Carvalho