Fiscale heffing op pensioen in Duitsland

BONN, 9 SEPT. Toekomstige bejaarden in Duitsland moeten er rekening mee houden dat ze belasting gaan betalen over hun pensioen. De heffing kan al in 1999 ingaan als onderdeel van de belastinghervorming waarop de regering-Kohl momenteel studeert.

Doel is het ingewikkelde stelsel te vereenvoudigen en het oplopende overheidstekort te verminderen.

Hierover zijn de belastingexperts van de regerende christendemocratische CDU en haar coalitiepartner, de liberale FDP, het eens geworden, schrijft de zondagskrant Bild am Sonntag. Zowel de door de overheid gefinancierde pensioenuitkering als de particuliere pensioenen komen daarmee onder druk te staan.

In Duitsland wordt, in tegenstelling tot de meeste andere Westeuropese landen, 90 procent van de oudedagsvoorziening uit de staatskas betaald. Al in mei van dit jaar liet minister van financiën, Theo Waigel (CSU), doorschemeren dat de AOW in de toekomst belast zou kunnen worden. Nu het korten op pensioenen voor CDU en FDP volgens de Duitse pers geen taboe meer is, kan Waigel extra inkomstenbronnen aanboren.

Aan de vooravond van het begrotingsdebat, dat morgen in de Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer) begint, laat het CDU weten dat in de toekomst ook jonge werknemers moeten inleveren. Zij zullen langer moeten werken en krijgen een kleiner pensioen. Dit bleek tijdens een CDU-conferentie over de sociale zekerheid, die afgelopen weekeinde in het Konrad-Adenauer-Haus in Bonn werd gehouden.

De econoom Bert Rürup, lid van de regeringscommissie die aan een hervorming van het pensioenstelsel werkt, zei dat in een nieuw systeem voor financiering van de AOW rekening moet worden gehouden met het feit dat mensen veel ouder worden. De snelle vergrijzing in Duitsland vereist een ingrijpende herziening van de financiering van het stelsel, vindt hij. De verhouding tussen betalers en genieters van het pensioen gaat drastisch verschuiven: het aantal betalers neemt af. De CDU-parlementariër Friedrich Merz, lid van de commissie die een hervorming van het belastingstelsel voorbereidt, noemde het overigens “vanzelfsprekend” dat er voor de huidige AOW-ers een overgangsregeling komt.

Minister Norbert Blüm van sociale zaken (CDU) zei tijdens de bijeenkomst “niets” te voelen voor een zogenaamd kapitaaldekkingsstelsel, zoals bijvoorbeeld Nederland dat kent. Bij een dergelijk systeem bouwen de werknemers via pensioenfondsen kapitaal op voor de financiering van het pensioen. Veel Westeuropese landen kennen zo'n kapitaaldekkingsstelsel. Daar betaalt de staat aanzienlijk minder aan de oudedagsvoorziening dan in Duitsland. Blüm waarschuwde ervoor dat in een kapitaaldekkingssysteem de pensioenfondsen veel te veel macht hebben.

Intussen demonstreerden afgelopen zaterdag in heel Duitsland zo'n 240.000 mensen tegen de voorgenomen plannen van de regering om 50 miljard mark te bezuinigen. De Duitse vakorganisaties hadden de demonstraties in Leipzig, Berlijn, Hamburg, Stuttgart en Ludwigshafen georganiseerd. De protesten richtten zich tegen de bezuinigingen op het ziekengeld en kindercrèches, en de voorgestelde versoepeling van ontslagregelingen in bedrijven. Maar de regeringscoalitie liet weten onveranderd aan de bezuinigingsplannen vast te houden.

    • Michèle de Waard