'Feyenoord gaat nog wel klappies oplopen'

ROTTERDAM, 9 SEPT. Peter Bosz is vandaag niet met de selectie van Feyenoord meegereisd naar Moskou voor het UEFA-Cupduel tegen CSKA. De middenvelder gaat voor het Japanse JEF United voetballen en nam tegen Willem II (4-1) afscheid van het Rotterdamse publiek. Bosz blijft echter beschikbaar voor Feyenoord totdat zijn visum voor Japan rond is. Van trainer Arie Haan mocht hij dan ook mee naar Rusland, maar de speler verkoos zelf om thuis te blijven zodat hij de begrafenis van een dierbare vriend kan bijwonen.

Bosz nam zijn besluit nadat hij zaterdagavond na het duel tegen Willem II van Haan te horen had gekregen dat hij morgen in Moskou niet in de basisploeg zou staan. De trainer wil vooral een beroep doen op verdedigers met lengte omdat CSKA een stel lange spelers in de gelederen heeft. “We zullen verschrikkelijk aan de bak moeten”, voorspelt Haan. Hij noemt CSKA “geen ploeg voor de eerste ronde”.

De Feyenoord-trainer zag de UEFA-Cuptegenstander verleden week in de Russische competitie spelen. Tijdens zijn verblijf in Moskou hoorde hij dat Bosz een verbintenis met een Japanse club had gesloten. “Hij hoefde van mij echt niet weg”, aldus Haan. De trainer had echter al in mei in een gesprek met Bosz beloofd dat de speler mocht vertrekken als er een goede aanbieding van een andere club zou binnenkomen. Haan kon de 32-jarige middenvelder geen basisplaats meer garanderen na het aantrekken van de jongeren Van Gastel en Van Wonderen.

Toch was de geroutineerde Bosz nog steeds een belangrijke speler voor Feyenoord. Zo verving hij op goede wijze de geschorste Ronald Koeman als libero in de eerste drie wedstrijden van de competitie. In het vierde duel tegen Fortuna, toen Koeman weer terug was, bleef Bosz ook nog in het elftal. Haan stelde hem verrassend als rechtsachter op. Op de tribune zaten toen vertegenwoordigers van het Japanse JEF om Bosz te bekijken. Haan ontkent dat dat heeft meegespeeld in het besluit om Bosz op te stellen. “Ik wilde tegen Fortuna gewoon een balvaste speler op die plek hebben.”

Bosz is de laatste van de in de volksmond als de Bende van Vijf aangeduide groep spelers die Feyenoord verlaat. Die groep - naast Bosz ook Blinker, Heus, Maas en Witschge - zou in de laatste periode onder Van Hanegem de sfeer hebben verpest. Maar volgens Arie Haan is de transfer van Bosz daar “absoluut niet op van toepassing”. Bosz zelf zegt ook geen moment het idee te hebben gehad dat hij moest vertrekken. “Toen de voorzitter van de interesse uit Japan op de hoogte werd gesteld, vroeg Van den Herik meteen of ik zelf ook echt wilde. Het zou voor mij ook anders zijn geweest als Feyenoord met een club op de proppen was gekomen.” Haan cynisch: “Er gaat ook nog weleens wat goed hier, hoor. Er wordt soms weleens de indruk gewekt dat wij bij Feyenoord een stelletje idioten zijn. Maar hier is echt niets mis mee. Ik gun Peter het allerbeste.” Bosz hoopt dat eind van deze week al zijn papieren in orde zullen zijn.

Zaterdagavond tegen Willem II was Peter Bosz reserve. De speler vond dat logisch “omdat de trainer met de nieuwe groep aan de slag wilde”. Hij rekende wel op een invalbeurt. Die kreeg hij ook, maar even vreesde Bosz dat het zou misgaan. Hij kreeg vlak na rust het sein dat hij moest gaan warmlopen. Maar toen Willem II vervolgens gelijkmaakte (1-1), was het voor Feyenoord noodzakelijk om een extra aanvaller, Vos, in te zetten en moest Bosz wachten. Omdat Claeys in de eerste helft al Fräser was komen vervangen, had de thuisclub al twee van de drie wisselmogelijkheden verbruikt. “En het risico bestaat altijd dat Ed de Goey geblesseerd raakt”, besefte Bosz.

Maar nadat Feyenoord weer op voorsprong was gekomen, mocht Bosz toch nog het veld in. Hij kreeg zestien minuten speeltijd. In die periode liep Feyenoord van 2-1 naar 4-1 uit. Bosz: “Het was kort, maar ik heb van elke minuut dubbel en dwars genoten.” Hij kreeg voor de wedstrijd al bloemen van supporters en werd na afloop op de schouders van zijn ploeggenoten langs de tribunes in De Kuip gedragen. “Ik ben niet het type speler dat massaal wordt toegejuicht. Daarom deed me deze aandacht wel wat. Kippenvel, ja.”

Bosz is blij dat hij Feyenoord verlaat op het moment dat de ploeg een goede positie op de ranglijst inneemt. “Dat zorgt er voor dat de sfeer heel prettig en relaxed is.” De ex-international beseft echter ook wel dat er momenteel sprake is van een vertekend beeld. Feyenoord, tweede in de eredivisie, speelt minder goed en aantrekkelijk dan het aantal punten doet vermoeden, maar dat komt omdat het programma vrij eenvoudig is geweest. In de komende weken zal meer duidelijkheid over de werkelijke kracht van de Rotterdammers worden verkregen met drie zware uitwedstrijden op rij, tegen Twente, Sparta en Vitesse. “Feyenoord gaat nog wel tegen wat klappies oplopen”, voorspelt Bosz.

De scheidende speler vindt de ploeg te jong en onervaren. Daarom ook denkt hij dat hij zelf “in ieder geval” in het basiselftal zou zijn gebleven als hij niet naar Japan zou gaan. “Dat was wel verstandig geweest”, aldus de zelfverzekerde Bosz. Hij denkt ook nog lang niet aan stoppen. Bosz zal na anderhalf jaar in het buitenland zeker weer naar Nederland terugkeren omdat zijn dochter dan naar de middelbare school moet. En dus zou Bosz best weer in de eredivisie kunnen opduiken. “Als ik me zoals nu voel, voetbal ik nog door tot mijn veertigste.”

Bosz neemt met kippenvel afscheid van de supporters

    • Hans Klippus