FASHIONABLE CHINESE KOOLSLA MET TONIJN

De Franse jurist en schrijver Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) schrijft in zijn boek 'Physiologie du goût' dat de Engelsen sla hebben leren aanmaken van een voor de Franse revolutie gevluchte Fransman, een zekere d'Albignac, die in Londen bekend stond als 'The Fashionable Salad Maker'.

d'Albignac liet zich vergezeld van een bediende op verzoek per koets naar deftige families rijden om daar, uiteraard tegen betaling, op het juiste moment de salade aan te maken. In mooie mahoniehouten kistjes zaten de ingrediënten die hij nodig dacht te hebben: verschillende soorten azijn en olie, sojasaus, kaviaar, truffel, ansjovis, ketchup, vleesextract en eierdooiers. Een salade à la d'Albignac raakte zo in de mode dat d'Albignac kopieën van zijn kistjes liet maken. Hij verkocht zijn slasauskistjes bij honderden en keerde welgesteld naar zijn vaderland terug. Het recept voor een fashionable koolsla voor vier personen:

1/2 Chinese kool

1 blik tonijn (op water)

4 eieren

1 doos cherrytomaatjes

1 bosje lenteuitjes

2 eetlepels oestersaus

zonnebloemolie

azijn

peper

Kook de eieren 8 minuten. Snijd de wortels en de lelijke groene bladeren van de lenteuitjes. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de kool in repen. Laat de tonijn uitlekken. Maak een vinaigrette van olie en azijn (4 op 1), de oestersaus en peper. Pel de eieren en snijd ze in vieren.

Leg de kool in een slakom en leg hier de tomaatjes, eieren, tonijn en hele lenteuitjes bovenop. Giet op het laatste moment de vinaigrette over deze salade en schep alles door elkaar.

    • Anne Scheepmaker