Eurotunnel verkleint verlies

Eurotunnel, de beheerder van de spoortunnel onder Het Kanaal, heeft zijn verlies over het eerste halfjaar weten terug te dringen. Het resultaat na rentebetalingen kwam uit op 372 miljoen pond (970 miljoen gulden) negatief, vergeleken met een min van 465 miljoen pond (1214 miljoen) in dezelfde periode vorig jaar.

Het verlies was iets groter dan de meeste analisten hadden verwacht.De omzet verdubbelde ruimschoots van 105 miljoen pond (274 miljoen gulden) tot 224 miljoen pond (585 miljoen). Daarmee zit Eurotunnel op koers wat zijn omzetdoelsteling betreft.

Eurotunnel had twee goede zomermaanden. In juli en augustus schoot het vervoer van auto's en bussen met meer dan 100 procent omhoog. Het goederenvervoer nam met 50 procent toe, terwijl het aantal vrachtwagens dat van de autotrein gebruikmaakte met 30 procent omhoog ging. De cijfers zijn niet goed vergelijkbaar omdat de vervoerscapaciteit vorig jaar nog niet zo groot was als dit jaar.

Om te kunnen blijven groeien, zowel bij het transport als bij de financiële resultaten, is herstructurering van de schulden essentieel, aldus Eurotunnel. De onderneming heeft een schuldenlast van dik 9 miljard pond (23,5 miljard gulden) en onderhandelt nog altijd met de banken over de afschrijving van een flink deel van dit bedrag.