Engquist en Komen grootverdieners in Milaan

ROTTERDAM, 9 SEPT. Ludmilla Engquist en Daniel Komen hebben zich tijdens de Grand Prix-finale in Milaan verzekerd van de eindzege. De Zweedse atlete won de 100 meter horden, de Keniaan was de snelste op de 5.000 meter. Beiden ontvingen elk een bedrag van ruim 330.000 gulden. De dagzeges leverden ook nog eens een bonus van bijna 85.000 gulden per persoon op.

Engquist rondde in Milaan met haar tijd van 12,61 seconden op de 100 meter horden een van de opmerkelijkste rentrees in de atletiekwereld af. Twee jaar geleden werd ze als Ludmilla Narisjilenko door de Russische bond voor vier jaar geschorst wegens dopinggebruik. Ze klaagde de autoriteiten aan omdat ze erin geluisd zou zijn door haar ex-echtgenoot en trainer.

Narisjilenko won het juridisch steekspel. In december 1995 werd de schorsing ingetrokken en sindsdien liep ze voor haar tweede vaderland, Zweden. Ze won het olympisch goud in Atlanta en de GP in Milaan. “Dit scenario kwam in mijn stoutste dromen niet voor”, zei ze na haar overwinning. “Toen ik in Rusland vocht voor gerechtigheid en in een klein appartement woonde, kon ik dit nooit bevroeden.”

Daniel Komen (20) bekroonde een glorieuze week met een uitgekiende tactische race op de 5.000 meter. Vorige week zondag verbeterde de Keniaan in Rietide het wereldrecord van de Algerijn Morceli op de 3.000 meter. Bij de GP versloeg hij op de 5.000 meter de Marokkaan Hissou, de nieuwe houder van het wereldrecord op de 10.000 meter.

Komen opende met een snelle ronde van 55 seconden en wisselde daarna regelmatig van kop met Hissou. In de laatste 300 meter sloeg hij toe. Zijn tempoversnelling was Hissou te machtig: 12.52,38 tegen 12.54,83. Komen moest winnen om zijn GP-zege en bonus veilig te stellen. Bij verlies had de Britse hinkstapspringer Jonathan Edwards het Grand Prix-klassement gewonnen. Dat scheelde bijna 170.000 gulden.

De beste prestatie op de finaledag kwam op naam van Merlene Ottey. De 35-jarige Jamaicaanse werd met haar 10,74 op de 100 meter de tweede sprintster aller tijden achter Florence Griffith-Jonyer. De tijd van Ottey was de vijfde tijd ooit gelopen. De eerste vier staan op naam van FloJo, waaronder het wereldrecord van 10,49 tijdens de Olympische Spelen van Seoul in 1988.

Ottey's persoonlijke toptijd stond op 10,78, een tijd die ze zes jaar geleden liep. In Milaan was ze op de laatste twintig meter onweerstaanbaar. Ze deklasseerde olympische kampioene Gail Devers, die finishte in een tijd van 10,83.

Ottey won dit seizoen bijna alles, maar miste het olympisch goud. Ze kwam in Atlanta net als bij het WK van 1993 in dezelfde tijd als Devers over de streep. De fotofinish wees de Amerikaanse aan als winnares. “Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld”, zei Ottey in Milaan.

Olympisch kampioen Donovan Bailey verloor op de 100 meter in Milaan van Dennis Mitchell: 9,91 tegen 9,95. Michael Johnson sloot zijn gouden jaar af met zijn 57ste opeenvolgende overwinning op de 400 meter. Het leverde de Amerikaan, die als eerste atleet in de olympische geschiedenis goud op de 200 en 400 meter haalde, een cheque op van ruim 80.000 gulden.

Nouredinne Morceli verloor voor de eerste keer in vier jaar en 56 races op de 1500 meter. De Algerijn werd in de eindsprint verslagen door de Marokkaan El Guerroudj, die in de olympische finale ten val kwam: 3.38,80 om 3.39,69. Marko Koers, de enige Nederlandse deelnemer in Milaan, eindigde als zesde in 3.40,03.

Een aantal atleten vloog van Milaan door naar Sarajevo, waar vandaag een 'wedstrijd voor de vrede' wordt gehouden. De organisatie verwacht in het gedeeltelijk herstelde Kosevo-stadion ongeveer 50.000 toeschouwers. De voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, Primo Nebiolo, zal ook aanwezig zijn.

Nebiolo bekritiseerde voor de wedstrijd de atleten die op het laatste moment hadden afgezegd voor de meeting. Onder hen zijn Johnson, Edwards en Morceli. Nebiolo verweet de afzeggers een gebrek aan moed. “We moeten de mensen van Sarajevo laten merken dat we met ze hebben meegeleefd.”

Hoogspringer Charles Austin was de enige Amerikaanse olympische kampioen die gisteravond in de Bosnische hoofdstad arriveerde. “Ik ben trots om hier te zijn”, zei hij. “Soms moet je in het leven dingen doen die niets met geld te maken hebben.” De atleten waren onder de indruk van de ravage die ze na hun aankomst in en om de stad zagen. AAC uit Amsterdam en Ciko'66 uit Arnhem hebben gisteren op Sportpark de Hondsheuvel in Eindhoven de nationale atletiektitels voor clubteams behaald. De atleten van AAC prolongeerde de titel door met een totaal van 22.948 punten Hellas (Utrecht, tweede) en AV'34 (Apeldoorn, derde) ruim voor te blijven. Bij de vrouwen onttroonde Ciko'66 de club uit Amsterdam. Het verschil met nummer twee Lycurgus uit Krommenie was zeer gering: 18.486 tegen 18.449 punten. AAC eindigde als derde. De Roemeense atletiekbond heeft Elena Murgoci voor het leven geschorst. De lange afstandsloopster (32) werd voor de tweede keer binnen korte tijd betrapt op het gebruik van anabole steroïden.