Elf partijen Bosnië overwegen boycot van verkiezingen

SARAJEVO, 9 SEPT. Elf moslim-partijen overwegen alsnog de Bosnische verkiezingen van zaterdag te boycotten. Ze hebben gezamenlijk een van hun leiders, ex-premier Haris Silajdzic, naar Washington gestuurd om garanties voor een eerlijk verloop van de verkiezingen te krijgen.

Silajdzic, leider van de Partij van Bosnië en Herzegovina (SBiH), zei dat de elf partijen delegaties naar diverse Westerse regeringen sturen. Pas na dit overleg zullen ze beslissen of ze aan de verkiezingen deelnemen.

De elf partijen behoren alle tot de oppositie binnen de moslim-Kroatische federatie. Eén belangrijke oppositiepartij ontbreekt overigens bij de partijen die met een boycot dreigen: de Gezamenlijke Lijst, een coalitie van vijf oppositiepartijen. Zij besloot dit weekeinde wel aan de verkiezingen deel te nemen, “omdat het verkiezingsproces al is begonnen”. De belangrijkste moslim-partij, de Partij van Democratische Actie (SDA) van president Izetbegovic, neemt volgens een bekendmaking van vice-president Ganic zaterdag wel aan de verkiezingen deel.

De Bosnische regering eiste dit weekeinde bij monde van de Bosnische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Muhamed Sacirbey, dat de uitslag van de verkiezingen in het door de Bosnische Serviërs beheerste deel van Bosnië al bij voorbaat ongeldig worden verklaard. Volgens Sacirbey is nu al duidelijk dat de verkiezingen in de Servische Republiek in Bosnië “niet democratisch, niet eerlijk en niet vrij” verlopen. “Daarom moeten de verkiezingen in de Servische Republiek nietig en wettelijk ongeldig worden verklaard”, aldus Sacirbey.

De eis is direct afgewezen door de Europese Veiligheidsorganisatie (OVSE) die toezicht houdt op de verkiezingen. Een OVSE-woordvoerder zei dat het voor de OVSE “prematuur is zich uit te spreken over de geldigheid van stemmen nog voordat ze zijn uitgebracht”.

De internationale contactgroep - die bestaat uit vertegenwoordigers van de VS, Rusland, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk - wil de Bosnische gemeenteraadsverkiezingen nog voor het eind van dit jaar houden. Dat is zaterdag na een bijeenkomst in Frankfurt gezegd. De gemeenteraadsverkiezingen werden onlangs door de OVSE uitgesteld wegens het grote aantal gevallen van manipulatie met de kiezersregistratie.