DONOVAN OVER Nirvana

De cd Sutras verschijnt in oktober via American/BMG.

“In het boeddhisme staat nirvana voor het einddoel van intensieve meditatie. Nirvana is een staat van verlichting, een magische geestesgesteldheid waarbij je alle aardse beslommeringen achter je kunt laten. Op oude Indiase afbeeldingen wordt het nirvana meestal voorgesteld door een monnik die in extase boven zijn gebedsmatje zweeft. Ik hou me niet bezig met georganiseerde religie, maar ik beschouw mezelf als een mysticus. Het liefst zing ik over de natuur, de zee en Moeder Aarde.”

Het dromerige liedje Nirvana is een van de sleutelsongs op Sutras, de cd waarmee Donovan Leitch (50) na een lange stilte zijn comeback in de popwereld maakt. De hippiezanger die tegen wil en dank werd bestempeld tot het Schotse antwoord op Bob Dylan, roept met zijn muziek nog altijd de feeërieke sfeer op van dertig jaar oude hits als Mellow yellow en Hurdy gurdy man. Producer Rick Rubin werkte meer dan twee jaar aan een cd die de essentie blootlegt van Donovans meditatieve sprookjesmuziek, met gastbijdragen van muzikanten uit de rockgroepen Spain en de Red Hot Chili Peppers.

“Toen ik het nummer Nirvana aan het schrijven was, vroeg iemand me of ik met die titel refereerde aan de groep van Kurt Cobain. Op dat moment had ik daar nog niet bij stil gestaan. Pas toen ik de tekst nog eens teruglas, met strofen als gone, gone to the other shore, besefte ik dat het over Kurt zou kunnen gaan. Ik volg de hedendaagse popmuziek op de voet dank zij mijn schoonzoon Shaun Ryder, de zanger van Black Grape die vaak bij me over de vloer komt. In mijn ogen was Kurt Cobain de belangrijkste nieuwe songschrijver van de laatste jaren.

“Op zoek naar verlichting heb ik in de jaren zestig alle drugs gebruikt die er voorhanden waren. Als je een bohémien was, gebruikte je paddestoelen om de geest te verruimen, zoals primitieve volkeren het al eeuwen deden. In de tijd dat LSD nog niet verboden was, kreeg je het zuivere, chemische spul dat veel minder gevaarlijk was dan de tripmiddelen die nu op houseparties gebruikt worden. Een kortstondige flirt met heroïne gaf me het gevoel dat mijn hersenen langzaam maar zeker werden vervangen door watten in mijn hoofd. Ik ben er van overtuigd dat Kurt Cobain daaraan kapot is gegaan. Hij zocht naar verlichting, maar kwam in een negatieve spiraal terecht die ten koste ging van zijn creativiteit. Mijn persoonlijke nirvana streef ik tegenwoordig alleen nog na door het maken van muziek.”

    • Jan Vollaard