Doek Flinck terug naar Nederland

ROTTERDAM, 9 SEPT.Het schilderij Portret van Abraham Boom van de Nederlandse meester Govert Flinck uit 1643 komt terug naar Nederland. De Canadese eigenaren hebben het afgelopen donderdag afgeleverd bij het Nederlandse consulaat in Montreal, zo meldde de Canadese krant The Gazette zaterdag. Het portret van de eerste burgemeester van Amsterdam zal naar het Amsterdams Historisch Museum gaan.

Het doek werd tijdens de oorlog door een Nederlandse particulier aan een Duitser verkocht. Daarna werd het voor het laatst gezien in het Hooft Graaflandmuseum in München, waaruit het in de herfst van 1945 werd gestolen. Daarna kwam het schilderij in Frankrijk terecht. Volgens de Canadese eigenaren kocht hun vader het werk na de oorlog in Parijs, waar hij studeerde. Toen de man naar Canada emigreerde, nam hij het mee.

Deskundigen in de Galerie Nationale d'Ottawa hadden het schilderij van 76 bij 62 centimeter drie jaar geleden getaxeerd. Zij stelden de authenticiteit vast van het Portret van Abraham Boom. Maar het doek was onverkoopbaar omdat het eigendom van Nederland was, aldus de advocaat van de eigenaren, George Sand. Volgens een verklaring die de Geallieerde Strijdkrachten in de WOII opstelden, is elke transactie met de nazi's - ook al verliep deze vrijwillig - in oorlogstijd onrechtmatig geweest. De advocaat van de familie regelde de teruggave aan Nederland.

“Het doek is voor ons van groot belang”, aldus consul-generaal Jan van Dam in The Gazette. “Dit is het enige bekende schilderij van de eerste burgemeester van Amsterdam.” Hij wees erop dat de historische waarde ervan waarschijnlijk groter is dan de financiële waarde.

Volgens Sand heeft Nederland de eigenaren compensatie betaald voor het feit dat de familie het werk meer dan een halve eeuw heeft onderhouden. Hoe hoog dit bedrag is, blijft geheim. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft oud-ambassadeur Peter Nieman gevraagd het niet-ingelijste doek naar Nederland te begeleiden.