Derde zege Ferrari, Verstappen achtste op circuit van Monza

MONZA, 9 SEPT. Michael Schumacher heeft gisteren in een Ferrari op het circuit van Monza de Grand Prix voor Formule I van Italië gewonnen. De tweede plaats achter de Duitse wereldkampioen was voor de Fransman Jean Alesi in een Benetton-Renault. Derde werd de Fin Mikka Hakinen in een McLaren-Mercedes.

De Nederlander Jos Verstappen finishte in zijn Footwork-Hart als achtste op één ronde. De 24-jarige Nederlander bereikte in Monza na de zesde plaats in Argentinië en de tiende in Engeland voor de derde keer dit seizoen het eindpunt.

De Engelsman Damon Hill, leider in de tussenstand om de wereldtitel, viel in de zesde ronde uit na een schuiver met zijn Williams-Renault. Hij raakte met zijn linkervoorwiel een stapel banden. Het had geen consequenties want zijn enige concurrent voor de wereldtitel, ploeggenoot Jacques Villeneuve, scoorde ook geen punten. De Canadees eindigde als zevende en heeft nog steeds een achterstand van dertien punten op Hill: 81 om 68.

Over twee weken is de wedstrijd in Portugal, de laatste race van het seizoen is in Japan. Een overwinning levert tien punten op.

De Italiaanse en Duitse fans waren na de wedstrijd niet in toom te houden. Met tienduizenden tegelijk bestormden de Ferraristi de racebaan om bij het erepodium Schumacher toe te juichen. Acht jaar na de zege van Gerhard Berger hadden de temperamentvolle racefanaten (150.000 toeschouwers) weer een reden tot juichen in eigen land.

De Duitser heeft Ferrari nieuw leven ingeblazen. Zijn uitspraak “ik breng Ferrari terug naar de top, dit jaar nog niet, wel volgend jaar” is geen loze kreet geweest. Schumacher won op Monza dank zij zijn stuurmanskunst en opnieuw zijn sterke tactiek. Het was zijn derde overwinning dit seizoen en de tweede op rij na de Grand Prix van België twee weken geleden.

“Ik ben de gelukkigste man ter wereld”, zei Schumacher, “In dubbel opzicht, want Corinna en ik krijgen volgend jaar een baby. Ik heb nog nooit zo'n uitzinnige mensenmassa meegemaakt. Zelfs niet toen ik in Duitsland won. Dit betekent veel voor de fans. Ze hebben acht jaar moeten wachten. Ik ben trots dat het me gelukt is de droom van de tifosi in vervulling te laten gaan.”

Schumacher had een slechte start. Van de derde plaats zakte hij naar de zesde. Schumacher nam geen onnodige risico's en sloeg zijn slag in de 31ste ronde. De Ferrari-crew was sneller bij de pitstop dan Alesi's team. In de rest werd zijn koppositie niet meer bedreigd.

Verstappen was niet ontevreden met zijn achtste plaats. Hij kreeg tegen het einde van de race last van zijn nekblessure die hij veertien dagen geleden bij een zware crash in België opliep.

“Ik mag niet mopperen. Ik heb eindelijk weer eens de finish gezien”, stelde hij vast. “Dit is het hoogst haalbare. Op de rechte stukken verlies ik op de topteams twee seconden. Als ze me passeren heb ik het idee stil te staan.” (ANP)