Concurrentie bij uitvoering sociale verzekeringen

DEN HAAG, 9 SEPT. Vanaf 1 januari 1997 is concurrentie mogelijk in de uitvoering van sociale verzekeringen. Werkgevers kunnen daardoor zelf kiezen welke instelling de uitvoering het voordeligst regelt. Dat blijkt uit het wetsvoorstel Organisatiewet Sociale Verzekeringen dat staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tot en met 1999 liggen de contracten tussen uitvoeringsinstellingen en werkgevers evenwel vast. Daarna kan elke partij tot de markt voor uitvoeringsorganisaties toetreden.

Nu wordt de markt gevormd door vijf uitvoeringsinstellingen (uvi's) zoals het GAK en de SFB die uitkeringsaanvragen, verstrekken de uitkeringen en innen de premies de uitvoering van onder meer de Werkloosheidswet (WW) en de Ziektewet voor werkgevers behandelen.

Concurrentie in de sociale verzekeringen is de kern van het wetsvoorstel waarmee het Tijdelijk instituut voor coördinatie en afstemming (Tica) wordt vervangen door het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv). In het bestuur van dit instituut zullen werkgevers- en werknemersorganisaties plaatsnemen, alsmede drie onafhankelijke leden.

Het CTSV zal het toezicht op de sociale verzekeringen uit blijven voeren.