Brunch op Erasmusbrug

Foto: Vijfduizend Rotterdammers uit Noord en Zuid kregen gisteren op de Erasmusbrug een brunch geserveerd vanuit rijdende trams. De openingsfestiviteiten rond Rotterdams nieuwste brug werd dit jaar met de Wereldhavendagen gecombineerd, de jaarlijkse demonstratie van maritieme hardware.

Ruim een half miljoen bezoekers namen de Erasmusbrug in bezit, al kreeg de gemeente hen niet zo ver er zaterdagavond ook massaal op te dansen. Twee dagen lang flaneerden niettemin grote volksmassa's van noord naar zuid en terug. Hoogtepunt van de festiviteiten was het spektakelstuk 'building bridges' op zaterdagavond. Meer dan 35.000 vuurpijlen gingen de lucht in tijdens een show die zwanger was van Rotterdamse symboliek. Er klonken symfonieën van overgaande wekkers, startende auto's en dreunende heipalen. 'Hand in hand, kamaraden' en 'dat kan alleen in Rotterdam' werd massaal meegezongen. Aan de kade's van de Nieuwe Maas stonden honderden standjes met snacks, hebbedingetjes en muziekbands. Op het Kinderhavenpark onder de Euromast bouwden kinderen van karton hun eigen bruggen, terwijl het korps mariniers aan de Parkkade demonstreerden hoe men dergelijke objecten met veldgeschut dient te vernietigen. Een 'floating fanfare' sloot zondagmiddag het feest af. (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)