British Airways wil 10.000 banen kwijt

LONDEN, 9 SEPT. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) wil het personeelsbestand met bijna eenvijfde terugbrengen: van 55.000 naar 45.000 mensen. Lonen moeten omlaag en de afdelingen die zich bezighouden met vracht en zorg voor de bagage zullen worden verkocht. Ook zal het aantal bestemmingen worden verminderd en zullen sommige werkzaamheden worden overgeheveld naar landen waar de lonen lager zijn.

Dat blijkt uit een uitgelekt directiememo van British Airways. Doel van de saneringen is de kosten op jaarbasis te verlagen met één miljard pond. BA is met een omzet van 7,8 miljard pond de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa.

President-directeur Robert Ayling had bij de presentatie van de jaarcijfers in mei al een grootscheepse herstructurering aangekondigd. Maar hij hulde zich in het duister over de inhoud van de ingreep. Hij zei alleen dat de onderneming zich tot doel had gesteld de netto winst te verhogen tot één miljard pond in het jaar 2000. Vorig jaar bedroeg het recordresultaat 585 miljoen pond.

Vakbonden hebben onmiddellijk opheldering gevraagd over het uitgelekte memo dat afkomstig van John Patterson, de directeur die verantwoordelijk is voor de herstructureringsoperatie. Deze week nog hebben ze in Blackpool een ontmoeting met de bedrijfsleiding van British Airways tijdens het jaarlijkse vakbondscongres van de TUC, de overkoepelende werknemersorganisatie. Ze hebben bij voorbaat laten weten dat de omvang van de operatie volstrekt onaanvaardbaar is.

Een woordvoerder van British Airways zei vanmorgen dat op basis van het uitgelekte memo geen overhaaste conclusies mogen worden getrokken. Volgens hem staat het aantal banen dat zal moeten verdwijnen niet vast. Hij verklaarde dat BA nog volop bezig is alle mogelijkheden van kostenbesparingen te onderzoeken en dat nog geen conclusies getrokken zijn.