Boek Connie Palmen best verkochte roman

AMSTERDAM, 9 SEPt. De vriendschap van Connie Palmen is de best verkochte roman van het afgelopen anderhalf jaar. Van de roman, die verscheen in maart 1995, werden tot nu toe 182.000 exemplaren verkocht. Het best verkochte algemene boek was de Woordenlijst Nederlandse Taal (het 'groene boekje') waarvan 500.000 exemplaren werden aangeschaft.

Dit blijkt uit de top honderd van best verkochte boeken, die de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekend heeft gemaakt. Deze lijst is gebaseerd op de verkoop in Nederlandse boekhandels van boeken die zijn verschenen tussen 1 januari 1995 en 1 juli 1996. Inmiddels zijn er van het Groene Boekje daarna in een zesde oplage nog eens 100.000 verkocht, en de zevende oplage van 100.000 komt eraan, aldus uitgever SDU. De vijfde oplage was voorzien van een velletje met circa 40 errata, die in de oplagen daarna in de tekst zelf zijn verwerkt.

Op de top twintig van de categorie romans en verhalen wordt De vriendschap gevolgd door Gerard Reve met Het Boek Van Violet En Dood, Nicholas Evans met De Paardenfluisteraar, Umberto Eco met Het eiland van de vorige dag en Renate Dorrestein met Verborgen Gebreken. Opvallend is dat deze romans in de lijst van fictie-algemeen slecht zijn vertegenwoordigd. Daarin is De Vriendschap weliswaar ook de best verkochte titel, maar wordt daar gevolgd door Ik Schreeuwlelijk van Youp van 't Hek, De rainmaker van John Grisham (beide meer dan 100.000 exemplaren) en De Cock en het roodzijden nachthemd van A.C. Baantjer. Baantjer is nog met twee andere titels vertegenwoordigd in de fictie-top tien.

De best verkochte non-fictie boeken waren, naast de Woordenlijst Nederlandse Taal, Het aanzien van 1995 en Marlo Morgans Australië op blote voeten, die beide een geschatte oplage van meer dan 100.000 exemplaren haalden. Opvallende titels zijn verder Joop Braakhekke's Kookschrift van een kookgek 3, Tsjakkaa! van Emile Ratelband en Dialoog met de natuur van Irene van Lippe-Biesterfeld.