Arena begint aan de pop met Turner, Jackson

Concert: Tina Turner. Gehoord: 6/8 Arena Amsterdam.

Is de Rotterdamse Kuip in één klap overbodig geworden, nu Tina Turner de Amsterdam Arena op de kaart van grootschalige popconcerten heeft gezet? Het begint er op te lijken, nu ook Michael Jackson het Amsterdamse voetbalstadion heeft uitverkoren voor de twee enige concerten, op 28 en 30 september, in West-Europa tijdens zijn HIStory World Tour, die dit weekeinde in Praag begon in aanwezigheid van 120.000 Tsjechen, onder wie president Havel. In 1992 trad Jackson voor het laatst op in ons land, in de Rotterdamse Kuip.

Vrijdag, toen Tina Turner het eerste van drie optredens in de Arena gaf, liep het allemaal nog niet op rolletjes. Anderhalf uur deed een man in rolstoel er over om de invalidenloge te bereiken; zijn meegereisde vrienden mochten met hun veldkaarten niet mee in de lift. Er viel nog heel wat te mopperen over de belachelijke chipkaarten, de wachttijden bij de biertenten en het metrostation dat uitgerekend nu zijn deuren sloot. De sfeer was door de bank genomen terughoudender dan we van de Kuip gewend waren, ook al suggereert de besloten architectuur een grotere intimiteit.

Toch overheerste het gevoel dat er vrijdagavond iets bijzonders gebeurde. 50.000 man waren niet alleen voor Tina Turner gekomen, maar vooral om er deze keer bíj geweest te zijn. De enige die het allemaal niet zo bijzonder leek te vinden, was Tina Turner. Professioneel en plichtmatig draaide de 57-jarige rockdiva haar lesje af, met een begeleidingsband die te veel door de computer werd gestuurd om het oude soulgevoel op te roepen.

Krachten werden gespaard voor het televisie-optreden van een dag later, met kortere versies van nummers die enkele maanden geleden in Ahoy' veel uitbundiger hadden geklonken. De geluidsinstallatie werd behoedzaam uitgetest en was zeker in het eerste halfuur te zacht om iets van opwinding door te geven. Tijdens het kwartiertje unplugged galmden de soulnummers van Al Green en Ann Peebles blikkerig door het stadion. Pas bij de finale met Proud Mary en Nutbush City Limits klonk de muziek ook op de verre tribunes op rock'n'roll-sterkte.

Gezellig werd het uiteindelijk wel, maar er zal nog veel moeten gebeuren voordat Amsterdam Arena net zo'n mekka van de popmuziek kan worden als het vroegere Arena (nu: Nighttown) in Rotterdam of het vriendelijke kleine zaaltje Arena in Amsterdam-Oost. Van De Kuip zijn we voorlopig nog niet af, want ook daar worden in de toekomst de gebruikelijke openluchtconcerten georganiseerd.

    • Jan Vollaard