Advocaat droomt nog niet hardop van titel; Start PSV lijkt op die van Ajax van vorig jaar

EINDHOVEN, 9 SEPT. Wat de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen leek te worden, bleek niet meer dan een routineklus. NAC gold in de Eindhovense wandelgangen vooraf als een lastige tegenstander, maar was gisteren de vriendelijkste opponent die tot dusverre het pad kruiste van PSV. Na een stroeve openingsfase liep de ploeg van trainer Advocaat eenvoudig uit naar een afgetekende 5-0 overwinning, een score die nog veel hoger had kunnen uitvallen.

Vijf wedstrijden speelde PSV tot dusverre en vijf keer moest de tegenstander machteloos toezien hoe de formatie uit Eindhoven het verschil in kwaliteit uitdrukte in doelpunten. Met ruime cijfers werden achtereenvolgens NEC, FC Groningen, Volendam en RKC opzij gezet. Uitgerekend tegen de voorlaatste tegenstander, hekkensluiter in de eredivisie en belangrijkste degradatiekandidaat, bleef de score steken op 3-1.

Gisteren was het de beurt aan NAC om de strijd aan te binden met de gedoodverfde titelkandidaat. Maar de ploeg die door de eigen aanhang liefkozend The Yellow Army wordt genoemd, bleek in praktijk een elftal zonder ziel, een ploegje bestaande uit louter vredelievende voetballers. In plaats van strijd te leveren, liet de formatie uit Breda zich in Eindhoven gewillig van de mat spelen.

De veelgeroemde aanvalslinie van NAC - Abdellaoui, Arnold en Stewart - stelde doelman Waterreus welgeteld één keer op de proef. En zelfs die poging was niet de eigen verdienste, maar werd ingeleid door een flater van Waterreus. De PSV-keeper verdedigde verkeerd uit waarna Oostrom, gisteren opgeofferd als bewaker van spelmaker Jonk, collega-middenvelder Van Galen in staat stelde de eerste en enige doelgerichte actie van de middag te maken. Diens schot belandde op de vuisten van Waterreus.

Vooral in defensief opzicht maakte NAC niets klaar. Met uitzondering van doelman Beeken, de vervanger van de op het laatste moment geblesseerd afgehaakte Karelse, voldeed niemand in de achterhoede. Het hopeloze geschutter en gestuntel deed trainer Rijsbergen koken van woede. “Was ik nog maar voorstopper en tien jaar jonger”, was het veelzeggende commentaar van de oud-verdediger na afloop.

Tegen PSV hinkte NAC op twee gedachten: verdedigen of aanvallen. Het werd geen van beide. De thuisploeg kreeg daardoor vrij baan en maakte, zonder overigens ook maar één moment de grootse vorm te benaderen, via Eijkelkamp (2), Jonk (2) en Degryse dankbaar gebruik van de geboden ruimte. Rijsbergen: “Volgende week moeten wij maar weer de punten zien te pakken tegen een gelijkwaardige tegenstander.”

De NOAD Advendo Combinatie begon ruim drie weken geleden met hoge verwachtingen aan het seizoen. Acht nieuwe spelers, een opgetrokken begroting en een nieuw stadion moesten NAC een vaste plaats in de subtop garanderen. Met twee overwinningen, twee nederlagen en één gelijkspel mag de ploeg zich voorlopig tot het omvangrijke leger van grijze muizen in de eredivisie rekenen.

Wie de Nederlandse eredivisie een 'Mickey Mouse-competitie' durft te noemen, krijgt het aan de stok met Ajax-coach Louis van Gaal. Maar na vijf speelronden steekt het machtsvertoon van PSV schril af bij de prestaties van de overige zeventien ploegen uit de hoogste afdeling van het betaalde voetbal. Trainer Advocaat beschikt over een effectief en uitgebalanceerd elftal dat voorlopig nog lang niet aan zijn plafond zit, maar desondanks ongrijpbaar lijkt.

Alleen Feyenoord blijft nog enigszins in het spoor van de ploeg met het maximale puntenaantal van vijftien en een doelsaldo van plus negentien. Het zijn cijfers die zich laten vergelijken met de bliksemstart zoals Ajax die vorig seizoen beleefde. Met vijftien punten uit vijf duels en een doelsaldo van plus 22 zetten de Amsterdammers toen de eerste stap op weg naar prolongatie van de landstitel.

Maar hardop dromen over een landskampioenschap is niet aan Advocaat besteed, ook al bedraagt de kloof met Ajax inmiddels acht punten. “Als we zo geconcentreerd blijven spelen als vandaag, blijven we een kandidaat”, sprak de PSV-coach na afloop van de grootste seizoensoverwinning. “Het enige voordeel is dat we nu eens een punt kunnen laten vallen.”

Advocaat waakt dezer dagen voor overmoed. Donderdag treedt PSV, dat Boudewijn Zenden tot de zomer van 1999 zag bijtekenen, in Georgië aan tegen Dynamo Batumi in de eerste ronde van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. Na uitvoerige bestudering van twee videobanden concludeerde de coach met een niet te onderschatten tegenstander van doen te hebben. Een aardige voetballende ploeg van het niveau-eerste divisie, aldus Advocaat. Met andere woorden: nog minder dan NAC.

    • Mark Hoogstad