A'dam wil 24 miljoen meer geven aan kunst

AMSTERDAM, 9 SEPT. B en W van Amsterdam willen de komende vier jaar 24 miljoen gulden extra uittrekken voor de kunst. Het leeuwedeel van dit bedrag, 6,5 miljoen gulden, wordt besteed aan de bouw van het Centrum Moderne Muziek/BIM-huis aan de Oostelijke Handelskade. Voor de uitbreiding van het Stedelijk Museum wordt jaarlijks 500.000 gulden gereserveerd. Dat blijkt uit het concept Kunstenplan 1997-2000 dat wethouder Bakker (cultuur) eind vorige week heeft gepresenteerd. De gemeenteraad neemt in november een definitief besluit over de voorstellen.

Een repetitiestudio voor dans op het terrein van de voormalige Westergasfabriek kan rekenen op 4 ton per jaar. Voor het onderhoud van de bestaande gebouwen wordt 5 miljoen uitgetrokken. Anno 1996 is het nog steeds droevig gesteld met de aard en samenstelling van het publiek dat op het kunstaanbod afkomt, aldus het Kunstenplan. Het publiek is in termen van afkomst en opleiding nog steeds eenzijdig. Door een extra bedrag van 4 ton uit te trekken voor kunsteducatie hoopt Bakker een veelzijdiger publiek naar de zalen te lokken. Voor jeugd-en jongerentheater wordt 250.000 gulden extra uitgetrokken.

Het Amphitheater wordt evenwel met sluiting bedreigd. Wanneer B en W hun zin krijgen wordt de subsidie voor deze werkplaats voor net afgestudeerde theatermakers volgend jaar stopgezet. Volgens B en W overlapt het aanbod van het Amphitheater produkties die in de theaters in de Nes, in Bellevue en in de Balie te zien zijn. Volgend jaar krijgt het Amphitheater nog 100.000 gulden voor het treffen van overgangsmaatregelen.

Ook theatergroep De Nieuw Amsterdam dreigt te worden geschrapt van de hoofdstedelijke subsidielijst. Met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wordt nog overlegd of de scholings- en opleidingsactiviteiten die De Nieuw Amsterdam organiseert, in de toekomst door het rijk kunnen worden gesubsidieerd.