A.A. Balkema (89) overleden

ROTTERDAM, 9 SEPT. De voormalige boekhandelaar en uitgever A.A. Balkema (89) is vorige week in zijn woonplaats Rotterdam overleden. Balkema dankt zijn bekendheid in Nederland aan zijn activiteiten tijdens de oorlog.

In het Huis aan de drie Grachten in Amsterdam had hij een gespecialiseerde literaire boekhandel die een belangrijk ontmoetingspunt werd van schrijvers als A. Roland Holst en W.F. Hermans. Hij verkocht veel ondergronds werk, onder anderen van Werkman, en begon in 1943 met de uitgave van bibliofiel clandestien drukwerk. Onder de naam Vijf Ponden Pers gaf hij twintig fraai verzorgde boeken uit die nu verzamelobjecten zijn. Hij drukte onder meer Sandbergs Experimenta Typografica. Balkema's uitgeverij wordt na De Bezige Bij en A.A.M. Stols als de belangrijkste uit de bezettingstijd beschouwd.

Na de oorlog vertrok Balkema 'uit angst voor de Russen' naar Zuid-Afrika, waar hij een uitgeverij begon van Zuidafrikaanse literatuur, reis- en plantenboeken. Zelf badineerde hij achteraf zijn rol in de oorlog.