Von Gerkan wint wedstrijd; Gat centrum van Boekarest wordt gedicht

ROTTERDAM, 7 SEPT. Het ontwerp van de Duitse architect Meinhard von Gerkan is uitverkoren als blauwdruk voor de wederopbouw van de binnenstad van de Roemeense hoofdstad Boekarest. “In Von Gerkans ontwerp wordt het gat in de binnenstad het best verweven met de rest van Boekarest”, aldus architect A. Beldiman, juryvoorzitter van de architectuurwedstrijd Bucuresti 2000.

De dictator Ceausescu liet in de jaren tachtig een groot deel van de negentiende-eeuwse wijken en de kerken in de binnenstad slopen. Daarmee werd ruimte gemaakt voor zijn bouwprojecten: het Huis van het Volk, het op twee na grootste gebouw ter wereld, en de vijf kilometer lange Boulevard van de Eenheid.

Na de val van Ceausescu in 1989 werd de bouw stilgelegd. Nu rest een gat van vijf vierkante kilometer, met daarin de voltooide woonblokken en het bijna voltooide Huis, onvoltooide flatgebouwen, verkrotte panden uit de negentiende eeuw en kale vlakten.

“De grote kracht van het ontwerp van Von Gerkan is dat de periode-Ceausescu niet wordt ontkend, maar wordt gezien als een onderdeel van de Roemeense geschiedenis”, verklaart Beldiman. “De bestaande bouw wordt niet genegeerd, maar er worden elementen aan toegevoegd, zodat de gebouwen van Ceausescu hun dominantie verliezen.” De nieuwbouw van Ceausescu kenmerkt zich door een buitenproportionele omvang en door classicistische elementen.

Ten noordoosten van het Huis van het Volk komt een handelscentrum van 150 meter hoog, waardoor het Huis minder overweldigend wordt. “De ligging ervan is ook niet in het verlengde van de Boulevard van de Eenheid, waardoor het perspectief wordt veranderd”, licht Beldiman toe. Ten zuidoosten moeten woonblokken komen in een moderne stijl die toch dicht staat bij die van de gesloopte panden. Op de rest van de vlakte van ongeveer 100 hectare rond het Huis worden parken aangelegd.

Het ontwerp is te zien op een tentoonstelling die afgelopen maandag werd geopend. Op deze tentoonstelling is ook werk te zien van andere architecten die hebben meegedaan.