Verdachte directeur tien dagen langer vast

ROTTERDAM, 7 SEPT. De directeur van BolsWessanen die dinsdagavond werd aangehouden op verdenking van handel met voorkennis in aandelen BolsWessanen, wordt in het kader van het justitieel onderzoek nog tien dagen langer in voorlopige hechtenis gehouden. Daartoe heeft de rechter commissaris gisteren besloten, zo heeft de woordvoerder van het Openbaar Ministerie desgevraagd meegedeeld.

De advocaat van de verdachte, mr. P.C. Römer (anders dan deze krant gisteren meldde niet de advocaat van één van de drie andere verdachten) wilde gisteren geen commentaar geven op de verlenging van de voorlopige hechtenis.

De 58-jarige directeur T.J. van N. uit Bentveld is al dertig jaar bij het bedrijf in dienst, nu als directeur business development. Het onderzoek naar misbruik van voorkennis bij BolsWessanen richt zich op de periode 1 januari 1994 tot 1 september van dat jaar en van 1 januari tot en met juli 1995. In het bijzonder wordt gekeken naar de handel in put-opties BolsWessanen op de optiebeurs op 3 juli 1995.

De eerste drie verdachte beleggers hebben toegegeven op de bewuste 3 juli te hebben gehandeld in put-opties BolsWessanen, maar ontkennen in het bezit te zijn geweest van voorkennis. Op 4 juli stelde het beursfonds de winstprognose voor geheel 1995 naar beneden bij. Dat deed de koers fors dalen en maakte de kopers van de opties in totaal maximaal 1 miljoen gulden rijker.

Naar gisteren bekend werd is de vierde verdachte in de voorkennis-affaire rondom BolsWessanen een voormalige zakenrelatie van het voedingsmiddelen- en drankenconcern. De politie van Noordwijk heeft bevestigd dat de 50-jarige ex-ondernemer P.D. vorige week werd aangehouden in zijn woonplaats Noordijkerhout. Die aanhouding werd door de politie van Noordwijk verricht op verzoek van de Economische Controle Dienst (ECD), die het onderzoek in deze zaak samen doet met openbaar ministerie.

Naar is gebleken gaat het om een voormalige eigenaar van een snackproducent, die in 1991 werd verkocht aan BolsWessanen. De verdachte is wel tot 1994 verbonden gebleven aan BolsWessanen als directeur. Eerder al werden twee restauranthouders in Bentveld aangehouden.

De positie van Van N., wiens voorlopige hechtenis nu is verlengd was binnen het voedingsmiddelen- en drankenconcern al zwak. Eigenlijk was voor hem geen plaats meer binnen de directie.

De top van het bedrijf maakte vorige week bekend dat de groepsdirectie en de raad van bestuur zouden worden samengevoegd tot een vijfkoppige concerndirectie. Dat houdt in dat voor een aantal zittende directeuren geen plaats meer is en dat voor hun 'naar een oplossing zou worden gezocht'.