Seles is klaar voor de finale, Haarhuis en Eltingh geklopt

NEW YORK, 7 SEPT. Glunderend trok Monica Seles een viltstift uit haar tas. Na een zwaarbevochten overwinning op Conchita Martinez (6-4 en 6-3) ging de Amerikaanse vrolijk lachend handtekeningen uitdelen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar bereikte de nummer twee van de plaatsingslijst de finale van de US Open. Daarin komt zij uit tegen Steffi Graf of Martina Hingis. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh verloren gisteren de finale van het dubbelspel.

Martinez dwong Seles gisteren tot de eerste serieuze inspanning van het toernooi. De als vierde geplaatste Spaanse hield de strijd zeven kwartier vol. In haar eerste vier partijen op Flushing Meadow stond Seles nooit langer dan een uur op de baan en verloor zij slechts elf games. “Ik ben enorm blij”, zei Seles na afloop. “Ik speel een stuk beter dan op Roland Garros en bij Wimbledon. De laatste tijd heb ik veel meer kunnen trainen.”

Voor Martinez was de nipte nederlaag de beste prestatie ooit tegen Seles. In acht eerdere ontmoetingen wist de even introverte als arbeidsschuwe Spaanse nog nooit meer dan dan zes games van de Amerikaanse af te snoepen. “Ik speelde goed en agressief vandaag”, zei Martinez. “Maar als ik naar het net kwam, sloeg Monica vaak een fantastische bal. Wat kan je daar aan doen?”

De halve finale was een reprise van vorig jaar. Toen kreeg Martinez geen enkele kans van Seles en zocht zij na een uur gedesillusioneerd de kleedkamer op. Dit keer voelde de Spaanse zich na afloop heel wat beter. “In de eerste set kreeg ik zelfs vijf breekpunten”, zei ze met een dunne lach. Martinez stelde vast dat Seles minder goed serveerde als vorig jaar. “Ik weet niet of ze last had van haar schouder of van de wind, maar ze serveerde niet sterk.” Seles bevestigde even later dat zij nog steeds hinder ondervind van haar schouder. “Ik weet niet wat het is”, zei Seles. “De doktoren moeten het maar zeggen. Volgens mij zijn er veel honkballers met dezelfde klachten.”

De andere halve finale tussen Graf en Hingis werd aan het einde van de middag wegens regen na één game afgebroken. De 15-jarige Zwitserse won de eerste game op overtuigende wijze. Bij het sluiten van deze editie regende het nog steeds. De weersverwachtingen voor de komende dagen voorspellen veel regen. De organisatie heeft laten weten, dat de finales eventueel op maandag zullen worden afgewerkt.

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zijn er gisteren op Flushing Meadow niet in geslaagd hun vierde grand-slamtitel te veroveren. In een meer spannende dan goede wedstrijd verloor het Nederlandse dubbel met een minieme marge van de Australiërs Mark Woodforde en Todd Woodbridge: 4-6, 7-6 (7-5) en 7-6 (7-2). “Dit was het slechtst denkbare scenario”, zei Haarhuis na afloop. “Een beetje heel erg lullig om met twee tiebreaks te verliezen.”

De Woodies zijn de beste dubbelaars van de wereld. Dit jaar wonnen zij vrijwel alles wat er winnen valt: de open Australische kampioenschappen, Wimbledon, de olympische titel en nog zes andere toernooien. De als achtste geplaatste Haarhuis en Eltingh wonnen dit jaar, mede door een blessure van Eltingh, voor het eerst sinds 1991 nog geen enkele titel.

In Atlanta stonden de twee teams een maand geleden voor het laatst tegenover elkaar. Na een marathonduel wonnen de Australiërs met 18-16 in de derde set. “Het is altijd kiele kiele tegen hen. Meestal draait het om één of twee punten en speelt geluk een grote rol”, zei Eltingh na de finale. “Zij hebben dit jaar het zelfvertrouwen dat wij in 1994 hadden”, vulde Haarhuis aan. “Toen wonnen wij de tiebreaks in de derde set.”

De Nederlanders en de Australiërs konden het lange tijd slecht met elkaar vinden. “Pas de laatste jaren maken we af en toe een praatje”, zei Eltingh. “Vijf jaar geleden keken ze ons niet aan. Woodforde had ook de gewoonte om af en toe keihard een bal tegen je aan te slaan en zich niet te excuseren. Als je hem hetzelfde flikte, begon hij vreselijk te schelden. Op Wimbledon ben ik een keer enorm kwaad geworden. Ik schold hem de huid vol en sindsdien gaan we redelijk vriendschappelijk met elkaar om.” Haarhuis: “We hebben respect bij ze afgedwongen.”

Woodforde en Woodbridge verdienden met hun overwinning ruim 400.000 gulden. De Nederlanders moesten met de helft van dat bedrag genoegen nemen.