Raketaanval verstoort beurs niet

AMSTERDAM, 7 SEPT. De boze buitenwereld bonkte deze week hard op de muren van de Amsterdamse beurs. Op de beursvloer bleef het desondanks betrekkelijk rustig. De hectische gebeurtenissen buiten brachten hier en daar een aandeel uit het evenwicht, maar dat gold niet voor de Amsterdamse beurs als geheel.

In Amsterdam sloeg dinsdag, kort na de eerste Amerikaanse raketaanval op Irak, de paniek even toe. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen verloor bijna anderhalf procent, maar herstelde later op de middag. Ook Wall Street liet zich slechts kortstondig imponeren. Meer dan het geweld in Irak vreesden beleggers in de Verenigde Staten een mogelijke renteverhoging van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Berichten daarover in de Amerikaanse pers bezorgden de Dow Jones aanvankelijk een val met 50 punten, maar ook Wall Street klom er weer bovenop.

In Amsterdam eindigde de AEX de week met een winst van 2,40 punten op 553,39 punten. Het Amerikaanse geweld had eigenlijk alleen aanwijsbare invloed op de aandelen Koninklijke Olie en KLM. Koninklijke Olie profiteerde van de hogere olieprijs en eindigde de week 5,70 gulden hoger op 253,70 gulden. Het aandeel KLM dat lijdt onder oplopende brandstofprijzen verloor begin deze week terrein, maar eindigde de week onveranderd op 45,70.

Naast het wereldnieuws sijpelden ook de gevolgen van twee financiële affaires, maar mondjesmaat door naar de Amsterdamse beurs. Het verlies van ASM Lithography (precies vijf gulden op 57,80) werd hier en daar in verband gebracht met de affaire rond drie beleggingsfondsen van de zakenbank Deutsche Morgan Grenfell, die een belang heeft in ASML. Dit belang zou bij een run op de fondsen van Morgan mogelijk geliquideerd zou moeten worden. Een reeks van arrestaties in een voorkenniszaak rond het BolsWessanen bezorgde het veelgeplaagde drank- en voedingsmiddelenconcern een nieuwe klap. Het aandeel verloor in de afgelopen week 1,20 gulden op 25,50 gulden.

Groter en verrassender dan het verlies van Bols was de koersdaling die muziek- en filmgigant PolyGram deze week te verwerken kreeg. PolyGram zag de koers afbrokkelen met in totaal 5,30 gulden tot 93,50. Analist A. Moons die twee weken geleden voor ING Barings nog een koopadvies uitgaf voor PolyGram legt de belangrijkste oorzaak voor het koersverlies bij het sombere perspectief voor de muziekindustrie dat The Financial Times begin deze week schetste. De Britse zakenkrant signaleerde maandag dat de jongste cijfers over de groei van de wereldmuziekmarkt achterblijven bij de verwachtingen. Daarnaast kwam voor Moons het uitstel van het nieuwste album van de popgroep U2 als een onwelkome verrassing.

In de 13 Westerse landen die 80 procent van de wereldmuziekmarkt vertegenwoordigen, bedroeg de groei in de eerste zes maanden van dit jaar 4 procent op jaarbasis. De groeivoorspelling van Music Business International die Moons in zijn rapport heeft gebruikt ligt met 7,5 procent op jaarbasis aanzienlijk hoger. Moons erkent dat de tegenvallende groei voor PolyGram “een wolkje aan de horizon” betekent. Hij benadrukt echter dat de groei voor de toekomst niet moet komen van de Westerse landen van de opkomende markten van Latijs-Amerika en Azië, die nu 20 procent van de wereldmarkt uitmaken. “De omvang van die groeimarkten zal op termijn verdrievoudigen”, zegt Moons. De groei in deze regio's was in de eerste zes maanden van dit jaar zo hoog was dat de wereldmarkt toch nog met tien procent is gegroeid.Voor de waardering van PolyGram hecht Moons voorlopig meer waarde aan een rekenexercitie in zijn jongste rapport. De waardering van concurrent EMI biedt volgens Moons een aardig aanknopingspunt voor de waardering van PolyGram. De EMI Groep kreeg ruim twee weken geleden een afzonderlijke beursnotering op grond waarvan de waarde van deze onderneming per 22 augustus kon worden becijferd op 6,35 miljard pond sterling (ruim 16 miljard gulden). Moons raamt de waarde van PolyGram Filmed Entertainment, de filmdivisie van PolyGram op 1,5 miljard gulden. Hij trekt deze waarde af van de totale waarde van het concern op de beurs en constateert op grond daarvan dat de muziekactiviteiten van PolyGram ten onrechte zijn ondergewaardeerd ten opzichte van EMI Music.

In de komende week presenteren Vendex Draka Volker Stevin en Heijmans cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar.

    • Michiel van Nieuwstadt