'Privé-omstandigheden ambassadeur onbelangrijk'

DEN HAAG, 7 SEPT. Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) ontkent dat de vervanging van de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika, jhr. E. Röell, verband houdt met diens privé-leven. Hij schrijft dit in antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid Sipkes (GroenLinks).

Röell werd tijdens de voorbereiding voor het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Zuid-Afrika, eind deze maand, teruggehaald naar Den Haag. Volgens bronnen op Buitenlandse Zaken zou dit zijn gebeurd op aandringen van de koningin, die niets met Roëll te maken wilde hebben omdat hij met een vriendin naar Zuid-Afrika was afgereisd, terwijl zijn echtgenote achterbleef. Volgens Van Mierlo hebben “privé-omstandigheden” echter geen rol gespeeld. Hij schrijft dat de bewuste personele veranderingen plaats hadden vanwege “management afwegingen op het departement”. De nieuwe ambassadeur kan volgens van Mierlo profijt hebben van het feit dat hij aan het begin van zijn termijn een staatsbezoek organseert. De bewindsman weigert vanwege zijn ministeriële verantwoordelijkheid de vraag te beantwoorden of koningin Beatrix zich persoonlijk met de vervanging heeft bemoeid.