Moslims zien af van grote manifestatie

LONDEN, 7 SEPT. Een omstreden massa-manifestatie van moslim-fundamentalisten in Londen gaat morgen niet door. De directie van de London Arena, het multi-functionele centrum in de Londense Docklands dat plaats biedt aan 12.000 mensen, heeft de bijeenkomst gisteren afgelast.

Volgens de directie konden de organisatoren de sterk gestegen veiligheidskosten niet meer betalen. Zowel de organiserende groepering Al-Muhajiroun als de organisaties die zich de afgelopen weken heftig hebben verzet tegen de bijeenkomst leggen de afgelasting van de manifestie als een overwinning uit.

De leider van Al-Muhajiroun, de Syrische sjeik Omar Bakri Mohammed, verklaarde dat de organisatie volledig in haar opzet geslaagd was om moslims waar ook ter wereld wakker te schudden en een schokgolf over de aardbol te laten gaan. Omar Bakri is voorstander van een heilige oorlog tegen alle tegenstanders van de islam. Daaronder verstaat hij de regeringen van alle landen in het Midden-Oosten die na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk zijn ontstaan, inclusief het regiem in Iran.

Het Conservatieve parlementslid John Marshall reageerde verheugd op het niet-doorgaan van de bijeenkomst in de London Arena. Hij vindt dat de politieke vluchteling Omar Bakri misbruik maakt van het Britse recht op vrije meningsuiting. “Vrijheid van meningsuiting brengt ook verplichtingen met zich mee die Omar Bakri weigert om te accepteren”, zei Marshall. Hij noemde Omar Bakri “een onverantwoordelijke man”, net zoals alle andere aangekondigde sprekers op de conferentie. Volgens Marshall zouden ze “onverantwoordelijke boodschappen” hebben verspreid en is het maar goed dat “de onverantwoordelijke manifestie” geen doorgang vindt. Ook organisaties van Britse joden die tevoren hadden gewaarschuwd voor het antisemitisch karakter van de bijeenkomst, toonden zich opgelucht.

De regeringen van Egypte en Algerije hadden tevergeefs een beroep gedaan op de Britse autoriteiten om de manifestatie te verbieden. Ze klaagden dat Groot-Brittannië ruim baan gaf aan vertegenwoordigers, ideologen en financiers van het internationale terrorisme. Op de bijeenkomst zouden aanvankelijk video-boodschappen van veroordeelde terroristen worden vertoond hoewel daar op het laatste moment van werd afgezien. De autoriteiten verzuchtten dat ze de bijeenkomst graag zouden blokkeeren maar dat de Britse wet dat niet mogelijk maakt. Wel beloofden ze onmiddellijk te reageren op eventuele oproepen tot terrorisme en uitingen van rassenhaat.