Heerenveen walst over Groningen

GRONINGEN, 7 SEPT. Toeschouwers in het Oosterpark-stadion verlieten wel heel snel hun plaats. Om brommend op weg te gaan naar huis. Een spandoek stond in brand. FC Groningen is in de noordelijke derby tegen Heerenveen vernederd: 1-5. Het was dat Heerenveen na rust een enigszins frivole kijk op het voetballeven had, anders had de score in de slotfase aanmerkelijk hoger kunnen oplopen.

Doelman Lodewijks verrichtte in dat tweede bedrijf uitstekende reddingen. In de eerste helft had de thuisclub weliswaar het meeste balbezit, maar de beste kansen waren voor de Friezen. Tomasson schoot naast en Wouden net over. Verdediger Hansma opende na ruim een half uur de score.

Na de pauze liep Heerenveen, dat eerder vier doelpunten maakte in Sittard, snel weg. Binnen een kwartier was het 0-4. De Friezen, zonder de geschorste vormgever Korneev, profiteerden van de ruimte.

Het aanvallende talent in dienst van Heerenveen stond garant voor de snel oplopende score. Tomasson slalomde door het strafschopgebied, Lodewijks stopte zijn schot, maar Wouden scoorde uit de rebound. Tomasson benutte even later op ludieke wijze een strafschop, toegekend nadat landgenoot Nygaard was neergelegd. De Deen schoot raak uit stand. Weer Wouden, die later bij een botsing nog een tand verloor, en Talan zorgden voor 0-5, waarna Gorré nog tegenscoorde. Wouden staat nu op vijf doelpunten.

De voormalige Feyenoorder Gorré heeft in de competitie alle drie doelpunten van Groningen gemaakt. Dat zegt genoeg. Hij is eigenlijk middenvelder. Bij Groningen is het verlies van topschutter Bombarda duidelijk nog niet verwerkt, ook niet door het aantrekken van de Braziliaan Magno. (ANP)