Geen resolutie VN tegen Saddam

NEW YORK, 7 SEPT. Pogingen om binnen de Veiligheidsraad te komen tot een veroordeling van de recente Iraakse militaire interventie tegen Koerden zijn gisteravond mislukt. Rusland bleef zich tegen een resolutie verzetten.

Daarop besloten de leden “de consultaties niet verder voort te zetten”, aldus een Britse diplomaat. Groot-Brittannië had een ontwerp-resolutie ingediend waarin de Iraakse operaties in de noordelijke Koerdische gebieden werden veroordeeld. De Amerikaanse raketaanvallen van dinsdag en woensdag op militaire doelen in het zuiden van Irak werden niet genoemd.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Madeleine Albright noemde het “ongelukkig” dat de resolutie niet is aanvaard. Er was volgens haar “brede steun voor een uitspraak die de Irakezen voor hun actie veroordeelde”. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sidorov, noemde de resolutie een poging “om achteraf een juridische basis te scheppen voor de gewelddadige acties van de VS tegen Irak”.

Amerikaanse en Britse vliegtuigen hebben hun verkenningsvluchten boven het Iraakse luchtruim tussen de 32ste en 33ste breedtegraden gisteren uitgebreid. Irak heeft gisteren fel geprotesteerd tegen het Turkse voornemen een veiligheidszone van tien kilometer in te stellen langs de Turks-Iraakse grens. Irak noemde dit plan, dat is goedgekeurd door de Verenigde Staten, een “ernstige aantasting van de soevereiniteit”.

De helft van de 44 afgeschoten kruisraketten is binnen de beoogde straal van 12 meter van de doelen terechtgekomen, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt. Elf van de vijftien doelen zouden zijn verwoest of zwaar beschadigd. Een definitieve balans van de schade is nog niet opgemaakt. (AP, Reuter)